Ekonomija
IZVOZNI POTENCIJALI

Kinezi zainteresirani za otkup svježeg mesa crnih slavonskih svinja
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

Na inicijativu poljoprivrednika iz Bilja, Josipa Marića i Tomislava Sočkovića te konzultanta Pong Hing Aua, kineskog investitora iz pokrajne Sečuan/Sìchuan, predsjednik Odbora za poljoprivredu Općine Bilje, doc. dr. sc. Ivan Plaščak organizirao je sastanak za zainteresirane poljoprivrednike, stručnjake i znanstvenike kako bi se upoznali s mogućnostima suradnje na projektu “Uzgoj crne slavonske svinje”. Sastanku, koji se održao na ekogospodarstvu „Orlov put“ u Kopačevu, odazvao se veliki broj poljoprivrednika iz slavonskih županija, ali i stručnjaka, znanstvenika te predstavnika lokalne samouprave koji su zainteresirani za povratak autohtonih pasmina svinja.

Osigurani preduvjeti

Tomislav Sočković prezentirao je potrebe kineskog tržišta za hranom, prije svega mesom, ali i drugim namirnicama kao što su bundeve, batat, pure ili zečevi - ukratko sve što se može proizvesti (uključujući čak i ovčju vunu i jareće kože), a jedini je uvjet ekološka proizvodnja i/ili ekstenzivan uzgoj stoke.

Sočković je istaknuo kako planiraju prije svega krenuti s organizacijom proizvodnje i otkupom crne slavonske svinje te zbog karakteristika pasmine namjeravaju početi s 1000 krmača te, bar prvih pet godina, ostaviti svu žensku prasad za budući rasplod.

Trenutno je u Hrvatskoj registrirano 1800 rasplodnih krmača, a potencijal otkupa svinja za kinesko tržište je oko pet milijuna svinja, rekao je Sočković.

Pong Hing Au, kineski investitor iz pokrajine Sečuan/Sìchuan, naglasio je okupljenim poljoprivednicima kako je izuzetno teško, zbog administrativnih prepreka, izvoziti u Kinu, ali je pokrajina Sečuan administrativno samostalna jedinica te su već osigurani preduvjeti za nesmetan uvoz hrvatskih proizvoda. Inače, Sečuan je pokrajina smještena u zapadnoj Kini, točnije u gornjem dijelu doline rijeke Chang Jiang (Jangce), u kojoj živi gotovo sto milijuna stanovnika, uglavnom Kineza, a od toga ih je osmina naseljena u glavnom grad Chengdu.

Pokrajna je, prema riječima Pong Hing Aua, izuzetno zagađena te su stanovnici zainteresirani za ekološki uzgojenu hranu, posebice iz EU-a, koji je poznat po svojim visokim standardima u pogledu zdravstvene ispravnosti namirnica. Hing Au je istaknuo kako je kinesko tržište zainteresirano ponajprije za uvoz svježeg mesa, a ne za tradicionalne prerađevine poput kulena i kobasica jer oni pripremaju meso i namirnice na drukčiji način. Zbog toga namjeravaju otkupljivati svinje isključivo do sto kilograma težine, hranjene bez kukuruza i žitarica, u ekstenzivnom uzgoju, na paši.

U raspravu se uključio i Ernest Nad, pročelnik Odjela za poljoprivredu u HGK-u, Županijskoj komori Osijek, koji je podsjetio na izuzetno teško stanje u svinjogojstvu zbog niskih otkupnih cijena i nekontroliranog uvoza gdje je Hrvatska postala najveći uvoznik svinjskog mesa.

Nužno udruživanje

Nad je podsjetio kako je, za ovakav obujam proizvodnje, nužno udruživanje proizvođača i uključivanje struke te senzibilizirati banke za kreditiranje proizvodnje. No, Tomislav Sočković rekao je da su kineski investitori spremni na ulaganja u proizvodnju, kupnju rasplodnog materijala te čak i iznajmljivanje potrebne mehanizacije kako bi se što prije uspostavila proizvodnja. Na kraju je Tomislav Sočković poručio svim zainteresiranim poljoprivrednicima kako će se osnovati podružnice u županijama, a trenutno se u Osječko-baranjskoj županiji mogu javiti Josipu Mariću u Bilje kod Osijeka, dok će u Požeško-slavonskoj županiji upite o organiziranju proizvodnje i otkupa primati Josip Minarik iz Čaglina.

Roberta SORIĆ
Cijenu će formirati tržište

Određen model pretfinanciranja proizvodnje već je dogovoren u Požeško-slavonskoj županiji, a na brojne upite prisutnih poljoprivrednika o uvjetima otkupa i načinima plaćanja Sočković je napomenuo kako će se sa svakim poljoprivrednikom zasebno pisati ugovor u kojem će biti regulirani međusobni odnosi te načini plaćanja. Cijenu će formirati tržište, a kako bi poljoprivrednici bili sigurni u otkup proizvedenog mesa, bit će im unaprijed plaćeno 20 % ugovorene proizvodnje, rekao je Sočković i dodao kako su investitori svjesni da prve dvije godine sigurno neće ostvariti nikakav profit, već će se sve ulagati u organiziranje proizvodnje i dosezanja potrebnog obujma proizvodnje. Preliminarni razgovori su obavljeni i sa Zračnom lukom Osijek, gdje su dobili potvrdu o mogućnosti organiziranja izravnog leta Osijek - Hong Kong, čime bi se osigurala dostava svježih namirnica u roku od devet sati.

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike