Dome slatki dome
ZIMA

Njega sobnog cvijeća: Zalijevanje, čišćenje, svjetlo
Objavljeno 25. siječnja, 2018.

Zimi, kada vjetar šiba gole grane drveća, a trava požuti, imati u stanu biljku koja bogato cvate ili ima zanimljivo dekorativno lišće - zaista je užitak. To je lijep živi ukras. No, da bi se biljke u stanu ugodno osjećale i bile zdrave, potrebno im je osigurati što povoljnije uvjete za život i razvoj. Ne smije im nedostajati ni svjetla, ni topline, ni vlage, a ni svježega zraka. Ipak, svim biljkama nije potrebno osigurati sasvim iste uvjete. Naime, dok su neke vrlo otporne i uspijevaju gotovo u svim uvjetima, druge su mnogo zahtjevnije i traže mnogo veću njegu te uvjete bez kojih ne mogu opstati. Neke u nas česte lončanice, kao afričke ljubice, azaleje, ciklame, gloksinije i jaglaci, traže mnogo svjetla, no ne i direktno sunce pa ih je najbolje smjestiti u blizini prozora koji nije okrenut jugu. Pelargonijama međutim, ni direktno sunce neće mnogo smetati. Za razliku od njih, neke druge biljke kao što su fikus, filodendron, dracena i sobne palme zadovoljavaju se i s nešto manje svjetla, dok aspidistra i sanseverija uspijevaju čak i u mračnijem dijelu sobe. A kada je o svjetlu riječ, još na nešto treba pripaziti. Ako je naime, neka gušća, grmolika biljka uvijek jednom stranom okrenuta prema svjetlu, tada će se neravnomjerno razvijati i lišće će joj na jednoj strani biti gušće i zelenije nego na drugoj. Stoga bi takve biljke bilo dobro češće okretati prema svjetlu.

Voda sobne temperature

Većinu lončanica zimi ne treba suviše zalijevati, jer mnogim je biljkama zimi potrebno mirovanje. Posebice se to odnosi na biljke smještene u hladnijoj prostoriji koje treba zalijevati svakih 10 do 14 dana tek toliko da im zemlja bude samo malo vlažna. Biljke koje su smještene u toploj prostoriji treba zalijevati znatno češće, a neke i svaki dan. I još nešto valja upamtiti. Nikad se lončanice ne smiju zalijevati hladnom vodom već onom sobne temperature. Osim toga, neke kao što su azaleja ili kamelija treba zalijevati kišnicom, odnosno mekom vodom bez vapna i klora. Nadalje, kad je oblačno vrijeme lončanice se zalijevaju manje nego za sunčanih dana. Osim toga rijetko kojoj biljci prija da joj vodu sipate u središte, jer joj tada često trune “srce”, dok mnoge ne vole niti da im se vlaži lišće. Stoga je najbolje zalijevati uz rub cvjetnog lonca, a lišće, ako dodiruje zemlju tijekom zalijevanja, trba malo podići. Tek nekim biljkama podrijetlom iz tropskih krajeva, ako je suviše suh zrak, lišće povremeno valja orošavati. A da zrak u grijanim prostorijama ne bi bio suviše suh, što ne prija baš ni ljudima, dobro je na radijatore ili peći staviti posudu s vodom da pomalo isparava.

Izbjegavati propuh

Mnoge sobne biljke, međutim, ne podnose suviše tople prostorije. Takve su primjerice sabljica ili sanseverija, sobna jelkica ili araukarija, ciklama, primula, amarilis, a i mnoge vrste kaktusa. Oni se najbolje osjećaju u nešto hladnijim prostorijama. Nasuprot tome, fikus, filodendron, asparagus, afrička ljubica, sobne palme i mnoge vrste begonija vole biti u toplom. Međutim i biljke u hladnijim, a i one u toplijim prostorijama, vole dosta svježeg zraka, no ne i propuh i nagle promjene temperature. Stoga bi prije prozračivanja bilo dobro biljke odmaknuti od prozora, ili ih pokriti papirom dok zračimo prostoriju.

I napokon, i biljkama prija čistoća pa je dobro svoje biljke glatkih listova kao što su primjerice fikus, filodendron ili scindapsus, povremeno prebrisati vlažnom krpom da im lišće “lakše diše”, a uz to će biti i ljepše. J.Kn.

Biljke koje su smještene u toploj prostoriji treba zalijevati znatno češće, a neke i svaki dan

Možda ste propustili...

PRIJE NABAVE KUĆNOG LJUBIMCA

Priručnik Sve o psima

ŽELITE PSA

Što vam sve treba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana