Dome slatki dome
FUNKCIONALNI PROSTORI

Kako pravilno postaviti kamin?
Objavljeno 25. siječnja, 2018.
Pozicija kamina najčešće je uvjetovana pozicijom dimnjaka

Pravilno postavljen kamin zadovoljit će i funkcionalne i estetske zahtjeve u prostoru. Ugradnju kamina preporučljivo je prepustiti stručnim tvrtkama, koje će dati jamstvo za svoj rad te u slučaju tehničkih problema ukloniti nedostatke.

Pozicija kamina najčešće je uvjetovana pozicijom dimnjaka pa je važno odabrati oblik ložišta i dizajn kamina koji će najbolje pristajati prostoru. Pogreške se najčešće događaju upravo u tom segmentu, jer postoji sklonost birati kamin po njegovu izgledu, ali izvan konteksta prostora u koji ga se smješta. Često se događa da je kamin smješten u vizualno neugodne kutove, zaklonjen predimenzioniranim garniturama za sjedenje ili orijentiran suprotno od onoga što je važno u prostoru. Na taj se način remeti ukupan izražaj prostora, ali i ljepota kamina.

Oblik ložišta

Oblik ložišta usmjerit će događanja oko kamina i u samom prostoru pa ga je stoga potrebno pomno odabrati. Preporuku za tehničke karakteristike ložišta prepustite stručnjacima. Nekoliko je osnovnih oblika ložišta koji se biraju prema karakteristikama prostora i efekta koji se želi postići.

Jednostrano orijentirana ložišta/kamini naglasit će zid na kojem se nalaze. Uz kamin se mogu smjestiti elementi namještaja, TV uređaj ili zid može biti oslobođen svih suvišnih detalja. Kombiniranje kamina s elementima namještaja zahtijeva poveznice u materijalima, bojama i linijama. U opciji slobodnog zida kamin može biti smješten bilo gdje - u dnevnom boravku, blagovaonici, spavaćoj sobi. To se osobito odnosi na kamine na bioetanol, koji ne zahtijevaju dimnjak. Treba ih postaviti nasuprot garnituri za sjedenje ili blagovaoničkom stolu.

Ložišta/kamini s prednjom i bočnom orijentacijom zahtijevaju pomno promišljanje onoga što se događa u prostoru. Bočni izražaj kamina nužno zahtijeva i otvaranje prostora u tom smjeru. Često se događa da se odabere tav tip kamina, a onda bočna strana kamina orijentira prema zidu. Na taj je način negirano upravo ono što takav model kamina zahtijeva - aktiviranje prostora u dva smjera. Dovoljno je smjestiti foteljicu na bok ili ostaviti slobodan prostor za komunikaciju i cilj je postignut!

Ovaj će oblik povezati dva prostora, poput blagovaonice i dnevnog boravka, pa ga je moguće smjestiti upravo na takva mjesta. Isto se odnosi i na otvaranje obje bočne strane kamina. Sve tri strane trebaju biti slobodne, a naglasak usmjerite na prednju frontu, osim ako se radi o kutnom kaminu. Kutna pozicija zahtijeva otvaranje prostora prema naglašenom kutu, a nikako njegovo negiranje elementima namještaja.

Ložišta/kamine s otvorenom prednjom i stražnjom frontom treba smjestiti u prostor u kojem se na dvije suprotne strane događaju zanimljive priče. To može biti zona sjedenja s jedne strane, a biblioteka ili blagovaonica s druge. Takve su kombinacije vrlo atraktivne, a zone pri tome ne moraju imati stilsku ili funkcionalnu poveznicu. Otvaranje bočne strane ovakvih kamina naglasit će i komunikaciju koja treba biti poveznica dvaju prostora po boji, materijalima ili oblicima.

Prilagodite oblik

Samostojeći kamini izuzetno su atraktivni u prostoru, ali rijetko izvedivi. Potrebna je velika površina prostorije, kao i dobra organizacija, da bi se postigao sklad. U takvoj postavi nužno je aktivirati cijeli prostor, jer se stvara snažna kružna veza oko kamina.

Svaki od navedenih oblika kamina može stvoriti vrlo ugodne izražaje u prostoru. Promotrite prostor u kojem živite i razmišljajte o onome što je već samo po sebi izraženo. Prilagodite oblik kamina tim zahtjevima i tada ćete zasigurno uživati u njegovoj ljepoti.

Izabela GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.

Često se događa da je kamin smješten u vizualno neugodne kutove, zaklonjen predimenzioniranim garniturama za sjedenje

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike