Sport
MIRKO KROLO

Prije treninga pričamo viceve kako bismo opustili sve mišiće
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Jake snage Lino Červar ima u stručnom stožeru zadužene za tjelesnu pripremu. Jedan rođeni Slavonac, a drugi, kako bismo to rekli, postao je Slavonac po supruzi. Lino je iz vaterpolske reprezentacije posudio Peru Kuterovca, Brođanina, kojem ovo nije prva suradnja s rukometašima. Zato već posljednjih nekoliko godina u rukometnim vodama plovi Mirko Krolo. Dalmatinac, već nekoliko godina stanovnik Osijeka. Došavši u Slavoniju neko je vrijeme trenirao atletičare Slavonije Žito, a potpuno je preuzeo brigu za tjelesnu pripremu rukometaša NEXE-a. Prošle godine u stožer ga je uvrstio Željko Babić. Naravno, i Červar je u svojim nacrtima vidio čovjeka koji je radio s Dinom Rađom i Tonijem Kukočem dok su oni bili članovi Boston Celticsa i Chicago Bullsa. Bio je i u stožeru košarkaške reprezentacije, radio i u Jugoplastici, kada su splitski košarkaši bili europski prvaci.

- Moram pohvaliti dečke. Dobri su, vrijedni, fokusirani. Uspostavili smo kontinuitet i rad. Evo, jutros smo baš radili u teretani, napravili smo kombinirani trening kako bismo oporavili mišićni tonus. Uspostavili smo stvarno dobar kontinuitet i red - kaže Krolo.

Ujutro dosta koristite bicikle?

- Funkcionalne sposobnosti uvijek treba održavati. Bez toga je teško napraviti bilo što drugo.

Čini nam se kako vam je najteže tempirati formu u situaciji kada se velika rukometna natjecanja događaju u stanci između dvije polusezone. Igrači na pripreme reprezentacije dolaze iz punog treninga, a potom ih čekaju klupske završnice sezone.

- Sigurno nije lako raditi pripremu za veliko natjecanje. Ljudi dođu na pripreme izravno iz natjecateljskog dijela. Neki se priključe reprezentaciji nešto ranije, neki nešto kasnije, neki su svježiji, neki umorniji, s ozljedama. A to je za njih sve tek prvi dio sezone, jer vrlo brzo nakon prvenstva čeka ih nastavak klupskog natjecanja. Zato ih se u prvom dijelu ne forsira, ne smije ih se ubiti. Osnovno je da se ne pretjera. Treba čuvati tijelo, funkcionalno ga održavati i oporavljati, održavati mobilnost stopala i kukova, mišićni tonus.

Kako održavati i tempirati formu za najvažnije što dolazi na Euru?

- Dosad nam je nedostajalo malo svježine u nekim utakmicama, ali mislim kako ide nabolje. Nema više prostora za dugačke treninge. Što je napravljeno, napravljeno je. Jako je važna regeneracija, oporavak. I održavanje tijela. O nama trenerima ovisi koliko ćemo izvući iz njih.

Otkrio je još jednu “malu tajnu” za što bolji trening.

- Prije svakog treninga skupimo se u prostoriju za sastanke. Tu posebno dobru i važnu ulogu odrađuje dr. Tomislav Kukin, liječnik reprezentacije. Pričamo viceve, šalimo se. To je odlična stvar. Ne samo za mentalnu snagu, kako bi se čovjek ispraznio i napunio pozitivom, nego i za opuštanje mišića - pričao je Krolo, koji je živeći u Slavoniji dobro upoznao “naš mentalitet“ pa mu je suradnja s Kuterovcem na obostrano zadovoljstvo.

- Odlično smo podijelili posao. Evo, jutros sam radio u teretani s grupom, a druga je grupa radila s njim funkcionalno na biciklima. I uvijek se može nešto naučiti. I ja kao stariji od njega i on, vjerujem, od mene. Svaki rad je novo sportsko usavršavanje.

A Lino Červar? Je li zahtjevniji od Phila Jacksona, trenera legendarnih Chicago Bullsa, s kojim ste imali priliku surađivati?

- Čujte, Lino je zahtjevan, ali je super. Dosta se temelji na analizi, on postavi što traži i mi ostali radimo. Jako cijeni suradnike, ima u njih maksimalno povjerenja. Znao je reći: Neka svatko od vas da 0,0001 posto doprinosa, već je i to doprinos.

Dolazi nam utakmica s Francuzima. Oni svi redom djeluju sjajno tjelesno pripremljeni. Može li se jednoga Hrvata dovesti u takvo stanje ili je dosta toga u genetskim predispozicijama?

- Francuzi su svi atlete. Genetika je učinila svoje, to je normalna stvar, ali mislim kako se to može postići. Kod njih rad počinje puno prije. I radi se kontinuirano. Cijele godine, i ljeti. Zato mnogi od njih imaju osobne trenere, jer su prepoznali koliko znači kontinuirani rad na svome tijelu kako bi se došlo na najviši nivo tjelesne sposobnosti. Pa sjetite se samo, na primjer, Janice ili Ivice Kostelić ili Blanke Vlašić. Otpočetka su išli takvim sistemom. Nema granice, samo rad treba prilagoditi sportašu, a ne da se sportaši prilagođavaju nama - dodao je Mirko Krolo. K. Lacković

U PONEDJELJAK KUĆI?

- Ha, naravno. Kada Euro prođe. Brzo će doći povratak među dečke iz NEXE-a. Njih glavni dio sezone tek čeka, počinjemo raditi punom parom - zaključio je Krolo.

Mirko Krolo

kondicijski trener “kauboja”

Francuzi su svi atlete. Genetika je učinila svoje, ali kod njih se radi kontinuirano. Cijele godine, i ljeti. Mnogi od njih imaju osobne trenere kako bi došli na najviši nivo tjelesne sposobnosti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike