Novosti
PLAĆE GRADONAČELNIKA

Među pet najštedljivijih troje ih je iz - Slavonije
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Analiza plaća koju je napravio i objavio portal gradonačelnik.hr pokazala je kako je najštedljiviji gradonačelnik u Hrvatskoj vrgorački čelnik Ante Pranić koji mjesečno prima 4306 kuna neto. On je jedini gradonačelnik s plaćom nižom od prosječne hrvatske plaće.

Među prvih pet gradonačelnika s najnižom plaćom troje ih je iz Slavonije. Naime, drugi je čelnik Valpova Matko Šutalo koji prima 8512 kuna bruto (6420 kuna neto), treći je Josip Budimir iz Kutjeva s brutoplaćom od 10.870 kuna (7521 kunu neto), a četvrta Antonija Jozić iz Pleternice s brutoplaćom 11.034 kune (7500 kuna neto).

Ostalih pet najštedljivijih gradonačelnika prima do 10.000 kuna mjesečno, dok s druge strane najviše njih – 21 – prima između 13.000 i 14.000 kuna. Status gradonačelnika volontera ima 20 gradonačelnika. Podatci o plaćama gradonačelnika dostupni su u njihovim imovinskim karticama koje su prijavili nakon stupanja na dužnost, odnosno nakon lokalnih izbora u lipnju prošle godine.

Portal gradonačelnik.hr napominje da je Pranić, nakon dolaska na vlast na prijevremenim izborima 2016. godine, odmah srezao plaće u gradskoj upravi, pa i svoju vlastitu, te na taj način u proračunu uštedio milijun kuna. Njegovo je geslo da gradonačelnikova plaća mora pratiti sudbinu proračuna, a gradonačelnik dijeliti sudbinu svojih građana.

“Kada smo preuzeli upravljanje gradom, dočekala nas je katastrofalna financijska situacija. Grad je bio opterećen milijunskim dugovanjima, a mjesečna likvidnost bila je upitna. Više se izdvajalo za masu plaća nego što su bili mjesečni prihodi Grada. Jedina moguća vatrogasna mjera bila je trenutno smanjenje rashoda za zaposlene jer plaća gradonačelnika i ostalih djelatnika uprave mora pratiti sudbinu proračuna”, kaže Pranić. Tim rasterećenjem krenuli su vraćati dugove, ali i pokrenuli izradu projektnih dokumentacija jer, ističe, gradski proračun nikada ne smije služiti isključivo za isplatu plaća već mora biti razvojni. Prije nego što je Pranić preuzeo upravljanje gradom izdvajanje za masu plaća djelatnika gradske uprave iznosilo je dva milijuna kuna godišnje, dok su 2017. godinu završavali s milijun kuna izdvajanja za plaće.

“U 2018. godini u planu je povećavanje plaća, ali s obzirom na to da se broj djelatnika u upravi smanjio za četvrtinu, ukupna će izdvajanja za masu plaća i dalje biti znatno manja u odnosu na prethodna razdoblja”, ističe Pranić.

Na četvrtom mjestu je Antonija Jozić iz Pleternice, grada koji je u prošlom istraživanju portala gradonačelnik.hr proglašen najštedljivijim u Hrvatskoj kada je u pitanju izdvajanje za plaće, a gradonačelnica ističe kako njihova politika plaća prati gospodarska kretanja u gradu i raspoloživa sredstva u proračunu.

- Vodili smo se time da politika plaća ni na koji način ne ugrozi izdvajanja za gospodarski razvoj te posebice socijalne naknade, izdvajanja za djecu, mlade, sport, rad dječjeg vrtića i sl. Isto tako činjenica je da Grad Pleternica za plaće izdvaja tek šest posto proračuna i da smo u tome vjerojatno jedinstveni u RH jer je zakon dopustio izdvajanje do 20 posto. S obzirom na novi zakon o financiranju lokalne samouprave, brojne EU projekte koji su nam odobreni te činjenicu da su naši službenici i namještenici imali male plaće, one su korigirane i primjenjivat će se u 2018., no iznos koji će se izdvojiti za plaće bit će tek tri posto izvornog proračuna - kaže Antonija Jozić.

Na petom je mjestu Zlatko Brlek iz Klanjca s plaćom od 11.900 kuna bruto (8923 neto), potom Marina Budimir iz Iloka – 12.059 kuna bruto (9647 neto) te Antonio Škarpa iz Starog Grada na Hvaru – 12.195 kuna bruto (8975 kuna neto). Među deset gradonačelnika s najnižom plaćom iz Slavonije je i Josip Šarić (Otok) s plaćom od 14.373 kune bruto (10.588 neto).

Dijana PAVLOVIĆ/H
DVADESETERO IH RADI VOLONTERSKI

Dvadeset gradonačelnika svoj posao obavlja volonterski – dio njih uz volontersku naknadu, a dio bez ikakve naknade, a riječ je uglavnom o saborskim zastupnicima poput Kreše Beljaka, Marka Vešligaja, Darinka Dumbovića, Ana Marije Petin, Milorada Batinića, Tomislava Klarića, Ivana Šipića i Stjepana Kovača. Volonterske naknade odrekli su se i gradonačelnici Ploča Mišo Krstičević, Knina Marko Jelić te prvi čovjek Kraljevice Dalibor Čandrlić.