Osijek
BRZICA I ANTUNOVIĆ - VINCEŠKA NA DUNAVSKOM POLUOTOKU

Teče Dunav, a teče i vino
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

Tekao je Dunav, ali teklo je bome, ponad te rijeke, i vino u butik vinarijama Jasne Antunović u Dalju i Ive Brzice u Erdutu nakon blagoslova vinograda to dvoje enoloških znalaca. Gotovo da nema vinoljupca koji u subotu nije kročio nogom kod to dvoje izuzetnih domaćina, skromno ponosnih na svoj vinogradarski trud, koji su rado vadili čepove iz stotina butelja kako bi iz njih potekao vinski nektar nastao u zagrljaju Dunava.

Prema Ivinim i Jasninim licima vidjelo se da uživaju što im prijatelji, poslovni partneri, političari, gospodarstvenici i drugi dragi im gosti - sve odredom poštovatelji onoga što čokotovi plodovi daju, s užitkom konzumiraju vino.

Bilo je i za pojesti i za popiti, svega slavonskog što je srcu drago, pa se osim sljubljivanja vina i hrane, subota od podneva nekako sljubila s nedjeljom do ranih jutarnjih sati - pa je Vinceška potrajala praktički cijeli vikend.

Vrhunska vina u malim serijama za prave vinoljupce, odnjegovana ženinim rukama, privukla su i osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića, a ni župan osječko-baranjski Ivan Anušić nije im odolio. Dodao je da su vrhunska vina koje vinari iz četiri osječko-baranjska vinogorja Erdutskog, Đakovačkog, Feričanačkog i Baranjskog proizvode ono čime se možemo ponositi, a Antunović je upravo uredila i vinoteku.

Osim roštilja, kušao se i pravi vojnički grah kakav je narednik Stjepan Kos kuhao u američkoj bazi na misiji u Afganistanu, a goste je zabavljao Tamburaški sastav Ravnica.

Brzičine goste bez daha su ostavljala, već prema navici, vrhunski odnjegovana vina uz jedinstven i prelijep pogled na moćni Dunav i očaravajuće šume, a da vino bolje poteče uz pršut, kobasice, nezaobilazni vinogradarski roštilj brinuli su se bez prestanka “Kandžijaši” - gotovo Brzičin kućni bend. D. Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike