Osijek
ČAK JOJ JE I ZAGREB NEDOSTIŽAN

Pomozimo hrabroj i skromnoj Sari, treba joj samo 2000 kuna!
Objavljeno 23. siječnja, 2018.

Nemojte biti lijeni i nezainteresirani, nađite nekoliko trenutaka i pročitajte. Ne možemo zaustaviti vrijeme, obrisati prošlost gumicom. Možemo pomoći koliko možemo da budućnost bude lakša i ljepša. Upoznala sam ovu divnu mladu djevojku kada je moja sestra bila u bolnici nakon moždanog udara. Financijski su iscrpljeni, sustav je takav kakav je. Starost žudi za životom, a kako ne bi mladost... Napisala nam je to Melita Smolčić, ugledna gimnazijska profesorica iz Osijeka, uputivši nas na emotivnu objavu na Facebooku na, kako piše, osobnom blogu Mi Mladi Borci. Napisala ju je, kako nam je rekla prof. Smolčić, 21-godišnja Sara Popović iz Dalja koja, nakon dva moždana udara, mora na operaciju u Zagreb.

Sara bi 30. siječnja treba biti u Zagrebu, gdje u KBC-u Sestre milosrdnice ima dogovoren zahvat (embolizaciju). Uz svoju bi bolesnu kćer željela biti Biljana Vojtek, no za to im je potrebno za njihovu obitelj nedostižnih 2000 kuna.

Sara je 2016. godine preboljela dva moždana udara, nakon kojih su uslijedili i operativni zahvati na koje je iz osječkog upućena u zagrebački KBC. U planu je i treći, embolizacija. No, blokirani računi sprječavaju ovu obitelj da u miru čeka taj dan, važan za Sarino ozdravljenje.

- Prvi je moždani udar Sara dobila u siječnju, a drugi u srpnju 2016. godine, i to zbog arterovenske malformacije, nečeg sličnog aneurizmi. Puknuće je bilo veliko i prvi je put bila u komi četiri dana, a drugi put osam. Kao posljedicu dobila je sepsu, meningitis, čak i hidrocefalus. Uz sve to snašao ju je i dekubitus, i to na glavi, što se vrlo rijetko događa.

- Nakon druge kome ja je, kao majka, nisam mogla prepoznati i prognoze su bile jako teške, pa se i sad ondje čude što je uopće živa. Nakon operacije dobila je i apces u mozgu, pa su joj tri puta obavljali čišćenje u mozgu, a u rujnu prošle godine na embolizaciji otkrili su još jednu kritičnu žilu pa su se liječnici složili da će opet obaviti taj zahvat. Inače, kao posljedica ostao je problem kratkoročnog pamćenja, lijevom rukom ne može ništa, no hvala Bogu, izvukla se iz invalidskih kolica i hoda s pomoću štapa – ispričala je Sarina majka.

Dodaje kako su i prethodna dva Sarina boravka u Zagrebu za njihovu obitelj bila financijski vrlo iscrpljujuća. Biljana ne radi, njezin suprug, Sarin očuh, doduše jest zaposlen, no kako su im blokirani računi, nemaju dovoljno novca da bi Biljana bila uz Saru za vrijeme oporavka.

- Meni ne treba više od jedne sobice. U Jadranskoj ulici u Zagrebu suprug i ja iznajmili smo sobicu i prvi put, kad smo ondje boravili dva tjedna. Bilo je dosta teško, no pomogla nam je Općina Erdut iznosom od 5000 kuna. Sada, ako ne prikupimo 2000 kuna do kraja ovog mjeseca, upitno je hoće li Sara moći na zahvat, jer nemamo novca ni za put – kaže Biljana. Napominje kako će im biti priznati troškovi prijevoza od HZZO-a, no tek naknadno, i to samo karte za vlak. Međutim, zbog Sarina stanja obitelj će do Zagreba automobilom, što je umnogome skuplja varijanta, no izbora nemaju.

Pomozimo im, jer i najmanja će donacija hrabroj i skromnoj Sari i njezinoj obitelji pomoći da izbore još jednu bitku.

Marija MIHELIĆ
I VI MOŽETE POMOĆI

Želite li financijski pomoći Sari Popović, možete to učiniti uplatom na njezin račun u Addiko Bank na IBAN HR5225000093206251092.

Sara Popović

(objava na FB stranici Mi Mladi Borci)

I MI BORCI IMAMO SVOJE GRANICE

“Što primjećujem u zadnje vrijeme? Gubitak. Gubitak dobrog raspoloženja, gubitak volje za bilo čime, povremeni gubitak apetita. Gubitak želje za nastavak. Gubitak ono malo vjere što je bilo u Boga i anđele. Gubitak volje za vježbanje, gubitak i ovo malo novca što imamo, naravno, novac ti ne može kupiti zdravlje, no može kupiti ono što ti je potrebno za ozdravljenje, bilo to nešto od “opreme”, toplice, stručni fizioterapeuti ili nešto deseto. Dosta mi je gubitaka. Cijeli život sam uvijek nastojala biti dobra, mislila vječito na druge, pokušavala što više biti samostalna, pomagala drugima, biti dobra prema svima, čak i kada nisu to zaslužili (...)

(...) Dok ovi drugi koji su bili moje totalne suprotnosti i bili uglavnom loše osobe imaju apsolutno sve, sve što požele i koliko god žele. Izmiče mi, osjećam da mi izmiče ono malo snage, energije, upornosti i volje za nastavak, iako sam tako blizu cilja, toliko blizu da su potrebne još samo dvije operacije nakon kojih slijede toplice (ako budem imala pravo na toplice s obzirom na to da živimo u tako poštenoj, pravednoj i dobroj državi koja će učiniti sve ne bi li pomogla *čitajte uskratila, svojim ljudima)... Osjećam da mi nitko i ništa ne može pomoći da povratim ono malo sreće i volje što je bilo ostalo. Jesam, borac sam, no i mi borci imamo svoje granice, osjećaje, slabosti i trenutke kada posustanemo malo”, napisla je, između stalog, Sara u svojoj objavi na FB-u.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike