Osijek
UNIKOM SPREMAN ZA ZIMSKO ODRŽAVANJE

Zimska služba dežura na ukupno 180 km cesta
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

Snijeg kojeg ove zime u Osijeku još nismo pošteno osjetili, s gradskih ulica i ove zime čistit će “Unikom”. Za taj su posao spremni brojni strojevi - od ralica i utovarivača do kamiona za odvoz snijega, njih ukupno 11. Ali i cijeli vozni park koji “unikomovci” koriste u vrijeme građevinske sezone spreman je od 15. studenoga, od kada sve zimske službe, pa tako i ovog osječkog komunalca, moraju biti spremne.

Za vrijeme trajanja zimskih uvjeta Grad Osijek na svom području održava 95,96 km bivših javnih cesta, odnosno prvog prioriteta, te 90 km nerazvrstanih cesta (II., III., IV. i V. prioriteta).

- Ceste se, predviđeno je Programom Službe, čiste prema prioritetima i razvrstane su u pet kategorija. Najprije se čiste one kojima prometuju vozila gradskog prijevoza, prilazi zdravstvenim i drugim ustanovama i institucijama, obrazovnim ustanovama te željezničkom i autobusnom kolodvoru. Nakon toga čistit će se ceste ostalih kategorija - kazuje Davor Vić, direktor Unikoma. U putnim pravcima II. prioriteta održavanja ceste su koje povezuju državne i županijske ceste, a od treće pa do pete kategorije prioriteta održavanja uključene su lokalne ceste.

Kako ne bi bilo zabune za područje Osijeka postoji precizan popis putnih pravaca prema prioritetima, dokument “Izvedbeni program zimske službe na održavanju nerazvrstanih cesta na području grada Osijeka u zimskom razdoblju 2017./2018.”, dostupan je na mrežnim stranicama Grada Osijeka. A Vić će upozoriti na još jednu bitnu stavku.

- Pod osiguranjem prohodnosti podrazumijeva se da je cesta iz I. prioriteta prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm, odnosno 15 cm kod ostalih prioriteta i ako je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu - precizira Vić. Prema pravilniku osiguravanje prohodnosti treba biti od 5 do 20 sati.

Pravilnikom su uvedeni i stupnjevi pripravnosti, prvi stupanj je počeo 15. studenoga. Drugi stupanj pripravnosti uvodi se kada temperatura zraka oscilira oko 0 Celzija, uz mogućnost pojave poledice. Treći stupanj pripravnosti zimske službe uvodi se kada se očekuje dugotrajnije padanje snijega koje zahtijeva posebne radove uklanjanja snijega s kolnika. U Pravilniku postoji i četvrti stupanj kada se u pravilu cesta zatvara za sav promet radi sigurnosti sudionika u prometu. Ovaj stupanj pripravnosti nije obuhvaćen proračunom zimske službe.

Osim strojeva spremne su i zalihe soli. Vić navodi kako je za sezonu ugovoreno tisuću i pet stotina tona soli, a na lageru je trenutačno sedam stotina tona soli. Dodatne količine, kaže, mogu se vrlo brzo dopremiti, jer čim počnu koristiti sol zalihe se dopunjavaju pa 200 do 300 tona može biti dopremljeno u Osijek za dva do tri dana.

Naposljetku, osim gradskih cesta, Unikom čistiti i staze te druge javne površine, ali valja podsjetiti da su i građani obvezni čistiti snijeg ispred objekata koje koriste kako bi komunikacija gradom bila zadovoljavajuća.

RADNICI ČISTOĆE OSTAVLJAJU METLE I UZIMAJU LOPATE

Unikom će se pobrinuti ne samo za protočnost gradskog cestovnog prometa, nego će se brinuti i da pješaci mogu normalno hodati gradskim ulicama. Dakako, podsjećamo na obvezu da građani trebaju čistiti sami ispred svojih objekata, bilo privatnih ili poslovnih. Za čišćenje staza zadužena je Unikomova Radna jedinica Čistoća. Njihovi djelatnici u vrijeme oborina umjesto metli uzimaju lopate i čiste prilaze prijelazima cesta, a ova radna jedinica ima i strojeve kojima će uklanjati snijeg s pješačkih površina.

REDOSLIJED IZVOĐENJA RADOVA

sprječavanje poledice

uklanjanje snijega s ceste

čišćenje snijega s prometnih znakova.

Najčitanije iz rubrike