Sport
JUNAK IVAN STEVANOVIĆ

Vratili smo se u turnir
Objavljeno 21. siječnja, 2018.

Kolege iz Rijeke godinama su mi pričali o vrataru Zameta Ivanu Stevanoviću. Tada su ga narodski zvali “Stevo“, pa mi ovo “Stivi“ zvuči prilično pomodarski. Čudili su se što ne dobiva priliku u reprezentaciji, a “bio je red“ i u prvaku Zagrebu, kroz kojeg su vodili svi pravci kretanja na putu prema hrvatskoj vrsti. Dočekao je svoju prigodu kada mu je već bilo 30 godina, a godinu poslije Slavko Goluža uvrstio ga je u reprezentaciju koja je igrala na Mediteranskim igrama u Mersinu. Pravu prigodu dobio je kod Željka Babića, na Europskom prvenstvu u Poljskoj, a ključnu ulogu odradio je njegov Riječanin Valter Matošević, koji je tada bio trener vratara u Babićevom stožeru.

- On je taj - odlučno je rekao Valter, kasnije potvrdivši kako je bio u pravu.

“Stevo“ je odigrao vrhunski turnir i danas je postao nezamjenjiv. Čak i kada je ljetos Zagreb zamijenio švicarskim Schaffhausenom.

Za vrijeme svoje kratke reprezentativne karijere dugo će ga pamtiti Norvežani. Sjajan u utakmici za treće mjesto u Krakovu. Bio je glavni razlog pobjede u danskom Herningu kada je Hrvatska ostvarila plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiro. I sada je uslijedio Zagreb. Sakupio je Stevanović 14 obrana, bio je fantastičan, čovjek koji je donio prevagu “kaubojima”.

- Znali smo da nam je ovo "biti ili ne biti" utakmica, zadnja prilika da ostanemo u igri za polufinale Europskog prvenstva. Odigrali smo odličnu obranu, naša igra bila je na visokoj razini i zasluženo smo pobijedili. Na početku smo se možda malo tražili, ali sve je vrlo brzo leglo na svoje mjesto – rekao je skromni Stevanović kojemu je nakon utakmice Manuel Štrlek uručio vlastitu nagradu za najboljeg igrača utakmice.

- Osobno mi to mnogo znači. Ali mi smo momčad. Moje obrane znače jednako kao i onaj Štrlekov gol s dva igrača manje. Čudo što je napravio.

Očito mu odgovaraju Norvežani?

- Možda malo više nego ostali suparnici. Fantastičan je osjećaj kada odigraš ovakvu utakmicu. Sasvim drukčija priča nego protiv Bjelorusije. Sada smo imali jak vjetar u leđa pred krcatom Arenom. Najvažnije je da smo se vratili u turnir - rekao je Stevanović, požurivši na doping kontrolu.

Nakon Norveške slijedi Francuska. Bit će to u srijedu opaki obračun. Stevanović ili Gerard? K. Lacković

Možda ste propustili...

BIVŠI ENGLESKI IZBORNIK BORI SE S OPAKOM BOLEŠĆU

Portugalci i Francuzi odaju počast Erikssonu

DIVLJANJE BILO VELIKO, KAZNA IPAK MALENA

Hajduk samo dvije utakmice bez svojih navijača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini