Crna kronika
JOŠ JEDNO KOBNO SLIJETANJE

Nastavljaju se noćne cestovne tragedije mladih vozača auta
Objavljeno 22. siječnja, 2018.
Nema vikenda u 2018. godini, a da u prometnim nesrećama na hrvatskim prometnicama nije bilo pogibija mladih vozača

Novi vikend, novo smrtno stradavanje mladoga vozača u noćnim satima. I ov put nesreća se dogodila na širem zagrebačkom području, a noćna vožnja bila je kobna za 25-godišnjaka.

Kako stoji u priopćenju Policijske uprave zagrebačke, tragedija se dogodila u nedjelju, oko 3 sata ujutro, u Donjoj Bistri, a bila je kobna za 25-godišnjeg vozača Opel Astre zagrebačkih registracija. Nesreća se dogodila kada je mladić vozeći Astru Stubičkom ulicom u smjeru jugoistoka, u zavoju izgubio nadzor nad vozilom. Automobil je sletio s kolnika te udario u rasvjetni stup i skladište na kućnom broju 458. Od zadobivenih ozljeda 25-godišnji vozač preminuo je na mjestu nesreće. Očevid je trajao gotovo četiri sata, a za to vrijeme promet je tekao otežano.

Stradavanje nakon povratka iz noćnog života, na žalost, nastavilo se i ovaj put na hrvatskim prometnicama. Od desetak poginulih osoba od početka 2018., svi su bili mlađi od 30 godina, a kod uzroka je uglavnom kombinacija brzine i alkoholiziranosti vozača. Policija je već povećala svoju brojnost na cestama upravo u noćnim satima vikenda, no, tragedije se ipak događaju. Pojačane vikend-akcije nastavit će se i dalje, pa tako i u svih pet slavonskih županija.

Noć ranije, u subotu, oko 4.30 sati, nepoznati se pješak kretao uz jugozapadnu stranu južnog kolnika autoceste A3, između čvorišta Jankomir i Lučko kod Zagreba. Kod oznake 17 km + 180 metara, u smjeru sjeveroistoka, pješak je neoprezno počeo prelaziti južni kolnik. Na njega je u tom trenutku, iako ga je pokušao izbjeći naglim skretanjem ulijevo, naletio kamion bugarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 31-godišnji Bugarin. Pješak je odbačen na desnu prometnu traku južnog kolnika nakon čega je na njegovo tijelo naletjelo nekoliko automobila. Nesretnik je preminuo na mjestu nesreće, a njegovo je tijelo prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Zbog očevida, na frekventnoj zagrebačkoj obilaznici stvorila se velika višekilometarska gužva, a vozila su se probijala kroz zaustavni trak.

Milan BUGARIĆ
SUDAR I U EMINOVCIMA

U subotu, oko 11 sati, u Eminovcima kod Požege došlo je do sudara dvaju automobila. Iako nema službenog policijskog priopćenja neslužbeno doznajemo kako je riječ je o oduzimanju prednosti prolaska. Vozač Opel Corse požeških registarskih oznaka nepropisno se uključivao u promet iz sporedne ulice. U tom je trenutku iz pravca Jakšića naišao Renault, te je došlo do bočnog udara. Na Renaultu je razbijen prednji lijevi kraj, a veća je šteta nastala na Corsi koja je od udarca odletjela u putni kanal.AGM Kruna

AKO PIJEŠ NEMOJ VOZITI

Kvalitetna edukacija u kojoj sudjeluju svi relevantni čimbenici - autoškola, policija, roditelji - trebala bi utjecati na znanje i svijest mladih vozača te smanjenje tragičnih nesreća. Brzina koja je svojstvena za mlade vozače u noćnim satima, u kombinaciji s alkoholom, na žalost, preduvjet je za tragediju. Iz MUP-a su stoga iznova ponovili jednostavan, učinkovit i uznemirujući savjet za preživljavanje na cesti - ako piješ nemoj voziti!

obdukcija

TIJELO JE PREVEZENO NA PATOLOGIJU

Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

Najčitanije iz rubrike