Sport
KAUBOJI VEČERAS (20.30 SATI) MORAJU BITI PRAVI

Červar: Norveška je favorit
Objavljeno 20. siječnja, 2018.
Nakon potopa protiv Švedske i loše igre s Bjelorusima, Hrvatska igra protiv doprvaka svijeta

Vezani članci

NORVEŠKI ADUT: SANDER SAGOSEN

Očekujem utakmicu punu rata

ŽELJKO MUSA I JAKOV GOJUN UOČI NORVEŠKE

Recept za pobjedu - moramo biti momčad

Je li vraćeno samopouzdanje kod hrvatskih rukometaša nakon pobjede nad Bjelorusijom. Teško je procijeniti, ali Kauboji po dolasku u Zagreb nisu bili pravi.

Na oproštaju od skupine u Splitu, Švedska nam je opalila tešku šamarčinu, nije to bila samo opomena, nego su u priličnoj mjeri ogolili slabosti hrvatske reprezentacije. Jedna kvalitetna predstava i dobra igra nad Bjelorusijom sigurno bi vratila samopouzdanje. No, gledali smo nepotrebno mučenje do samoga kraja, pa je kod hrvatskih rukometaša ostalo još mnogo upitnika. Uz to, prilično je deprimirajuće bilo kada su izišli na teren i vidjeli da je Arena Zagreb - poluprazna.

- Iskreno, bio sam malo zbunjen posjetom. Valjda su svi ljudi predviđali i očekivali da ćemo krenuti u subotu s Francuskom. Zato ne sumnjam kako će u subotu biti puna dvorana. Zaslužili su to ovi dečki. Rukometna priča treba ići dalje - kazao je izbornik hrvatskih rukometaša Lino Červar, i ustvrdio kako su sve brojke u susretu s Bjelorusijom bile na strani Hrvatske.

Soliranje i srljanje

- Imali smo 67 posto realizacije, Marić je imao 1-1, Kopljar 2-2, Horvat 3-4, Mamić i Stepančić 5-7.

Da, ali i Cindrić i Karačić zajedno 4-11?

- Prihvaćam kritike, a ovo je činjenica. Bilo je previše soliranja. U prve dvije utakmice igrali smo kolektivno, lijep rukomet, lopta je išla tečno. Poslije smo počeli srljati, pa je je zona lagano zaustavljala Cindrića i Karačića. Gube tako mnogo energije, a nije bilo efikasno.

Ne bježi Červar ni od ostalih loših stvari.

- Znate, uvijek moram gledati što je to bilo dobro. Ali, moramo sigurno bolje rješavati brzi centar. Vraćati se u obranu. Jasno je i da nismo imali laganih pogodaka.

Nakon susreta rekli ste kako su vas suci htjeli ukokati?

- To je bila metafora, jedna zafrkancija. Bilo je 23:23, zovemo time-out, jedan je sudio probijanje. To je bila jedina pogreška.

Hvatanje bjeloruskog igrača objasnio je…

- Ma znate kako ja hodam lijevo-desno uz aut liniju. Valjda sam prešao crtu i on je naletio. Nikakva namjera nije bila.

Lino čuva adute

Nakon susreta s Bjelorusijom “palicu“ favorita gurnuli ste u ruke Norvežanima. Mislite li i dalje da su favoriti?

- Jesu, oni su doprvaci svijeta. Naravno, mi idemo u utakmicu s velikim ambicijama, jer da je drukčije, bilo bi neozbiljno. Igramo kod kuće, a to bi trebala biti naša prednost.

Izbornik je dobro snimio Norvežane.

- Iznimna brza tranzicija, igraju u istom sastavu dvije godne. Glavni igrač im je Sagosen, imaju dva izvanredna krila, Jondala i Bjornsena, O' Sullivan srednjak, dobar igrač, dobro ih spaja. Posebno izvaredan je golman Bergerud. Ima 22 godine (točnije 23 nap.a), a tako brani rutinski kao da mu je 40. Tako se ponaša.

Kad je spomenuo norveške vratare, sjetio se i naših. Očito je to nešto što Červara prilično muči.

- Norvežani su riješili pitanje vratara za sljedećih deset godina, možda i više. To je naš put. Moramo prepoznati vratara koji će imati te kvalitete i stati iza njega. Napraviti stabilnog golmana koji garantira sigurnost.

Našeg izbornika, naravno, ne napušta optimizam.

- Kvalitetnom obranom i mudrim napadom možemo im se suprotstaviti. Vjerujem u svoju momčad. Oni imaju to u sebi - rekao je Červar koji je otkrio kako nije potrošio sve adute uoči završnice faze.

Iz Zagreba: Krešimir LACKOVIĆ

Lino Červar

hrvatski izbornik

Moramo Norvežanima pokazati mišiće, znači, moramo biti provokativni, preuzeti inicijativu. Moramo biti žestoki!

samo pobjeda

HRVATSKA NEMA PRAVO NA POGREŠKE

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana