Novosti
ISTRAŽIVANJE O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA

Za Kolindu Grabar Kitarović 41, a Zorana Milanovića 21 % birača
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Kada bi se predsjednički izbori održali danas, aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović dobila bi 41 posto glasova birača, a bivši šef SDP-a i Vlade Zoran Milanović 21 posto, pokazalo je istraživanje objavljeno u Dnevniku Nove TV u petak navečer. Ivan Vilibor Sinčić mogao bi računati na 15 posto glasova, a Božo Petrov na 12 posto. Ostali kandidati dobivaju 5, a neodlučnih je 6 posto.

Predsjednički izbori održat će se 2019. godine. Grabar Kitarović se o kandidaturi još nije javno izjasnila, kao ni Zoran Milanović. Ivan Vilibor Sinčić bit će vjerojatno, kao i na prošlim izborima, kandidat Živog zida u predsjedničkoj utrci, a čelnik Mosta Božo Petrov nikada jasno nije rekao da ga to zanima, ali i ne zanima, no njegovi suradnici javno daju do znanja da je njegov osobni rejting među biračima takav da će on biti kandidat Mosta.

Kolinda Grabar Kitarović ima veliku potporu među biračima s osnovnom školom (55 posto), zatim na selu (52 posto). Veću potporu ima kod birača na sjeveru Hrvatske (56 posto) i, naravno, kod birača HDZ-a (84 posto). Zoran Milanović veću potporu mogao bi očekivati kod birača starijih od 60 godina (28 posto), zatim više i visoko obrazovanih (25 posto), potpora mu je u Zagrebu i okolici 29 posto, a može računati i na 61 posto birača koji su na posljednjim parlamentarnim izborima glasali za SDP. Svaki treći birač mlađi od 29 godina glasao bi za Ivana Vilibora Sinčića kada bi bio predsjednički kandidat, a zanimljivo je da bi veliki broj glasova dobio među biračima koji nisu glasali na posljednjim izborima (35 posto). Božo Petrov je također izadzastupljen potporom među biračima mlađima od 29 godina (23 posto), tu su i birači višeg i visokog obrazovanja (19 posto), te birači iz Dalmacije koji bi u većem broju nego na nacionalnoj razini dali potporu Petrovu (24 posto). D.Pavlović