Novosti
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

EK dao podršku kurikularnoj reformi i dodatna sredstva
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je u petak kako će Europska komisija pomoći Hrvatskoj u evaluaciji provedbe kurikularne reforme. Dogovoreno je to na zajedničkom sastanku s predstavnicima Službe za potporu strukturnim reformama Europske komisije. Riječ je o službi koja pruža prilagođenu tehničku potporu članicama Europske unije u okviru Programa potpore strukturnim reformama (SRSP). Za projekt tehničke podrške Europska komisija osigurala je Hrvatskoj već dva financiranja, prvo od oko 1,73 milijuna kuna i drugo od oko 2,25 milijuna kuna s mogućnošću nastavka financiranja i nakon 2019. godine.

- Zahvaljujem Europskoj komisiji na snažnoj podršci provođenju kurikularne reforme. Služba za potporu strukturnim reformama pružat će tehničku podršku Ministarstvu znanosti i obrazovanja u pripremi, praćenju i evaluaciji provedbe kurikularne reforme, najprije u pilot-fazi, a poslije i u cjelokupnoj provedbi. Za projekt tehničke podrške Europska komisija osigurala je Hrvatskoj oko četiri milijuna kuna, što nam omogućava da proširimo spektar aktivnosti koje smo planirali u projektu - rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Pomoćnica ministrice Lidija Kralj dodala je kako će posebna pozornost biti poklonjena metodama i instrumentima praćenja kurikularne reforme, evaluaciji priprema i provedbe kurikularne reforme te evaluaciji primjene novih kurikuluma.

- Hrvatskoj je također dostupna savjetodavna pomoć, pa će tako stručnjaci iz Europske unije zajedno s domaćim stručnjacima izrađivati poseban program priprema učitelja, roditelja i škola, na temelju iskustava zemalja u kojima je provedena kurikularna reforma, a prilagođen potrebama našeg obrazovnog sustava - istaknula je Lidija Kralj.

Održivost projekta podrške kurikularnoj reformi osigurana je kroz izradu obrazovnih materijala, edukaciju, praćenje i podršku školama, ravnateljima i roditeljima te širenje dosega projekta nakon pilot-faze na sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. D.Pavlović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike