Osijek
UTIČNICA “PLUGSY” SPREMNA ZA PROIZVODNJU

Osječani mogu prodati patent, ali žele proizvoditi u Slavoniji
Objavljeno 20. siječnja, 2018.
Riječ je o višestrukoj utičnici s mehanizmom za olakšano izbacivanje utikača

Mario Kordić, Boris Marić i Damir Radovanović, autori Plugsy utučnice, zapravo se nisu iznenadili kada su odmah nakon njezina objavljivanja dobili pozive iz Hong Konga, Belgije i Nizozemske. Tamošnji su proizvođači bili spremni od njih otkupiti patent i krenuti u industrijsku proizvodnju.

No, pođimo redom. Spomenuti je trojac inovatora okupljen u tvrtki Abundantia osmislio i patentirao model višestruke utičnice s mehanizmom za olakšano izbacivanje utikača “Plugsy”.

- To znači da nema više 'čupanja' utičnice iz zida i oštećivanja kabela. Pogodna je i za upotrebu kod osoba koje imaju problema s motorikom ruku. Utičnica može biti smještena visoko, dakle korisnik se ne mora više saginjati - pojasnio je u ime pobjedničkog trojca Marić.

Za ovu su inovaciju nagrađeni zlatnom medaljom na Međunarodnoj izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor/Inova 2017, a onda u siječnju ove godine i prvom nagradom Najbolje poduzetničke ideje, projekta koji potiče Osječko-baranjska županija.

Na ovim su se nastupima pojavili s prototipom utičnice “Plugsy”, isprintanim 3D printerom, tako da su svima zainteresiranima praktično pokazali svoju ideju. Kako su sada spremni za serijsku proizvodnju, u potrazi su za partnerima.

- Istina je da smo odmah kada smo stavili naš proizvod na web dobili ponude izvana, mogli smo naš patent bez puno razmišljanja prodati. Ali naš je cilj proizvodnju oživiti ovdje u Slavoniji - iznosi Marić jasan stav sve trojice. Radovanović kazuje kako su imali kontakt s osječkim, đakovačkim i baranjskim tvrtkama koje su opremljene za ovakvu vrstu proizvodnje.

- Postoji određena upornost kojom smo vezani uz Slavoniju, želimo ovdje pokrenuti proizvodnju, jer ako budemo spavali, Osijek će, nažalost, postati grad duhova - ističe Radovanović.

Kordić pak otkriva kako je ciljano tržište za plasman proizvoda ono srednjoeuropsko, što je od 400 do 600 milijuna stanovnika.

- Neka za prvu ruku ovim proizvodom zainteresiramo tri posto tog tržišta, to će biti dovoljno - kaže Kordić.

A što bi za potencijalnog proizvođača značilo početno ulaganje? Teško im je to reći, jer sve ovisi o potrebi nabave alata u dijelu prozvodnje plastičnih dijelova, potom nabave elektro i ostalog repromaterijala (“Plugsy” se sastoji od desetak dijelova) i, naravno, o količini prozvodnje u nultoj seriji.

- Ne planiramo odustati jer riječ je o inovaciji koja se može koristiti u širokoj primjeni. I ne želimo prodati patent jer ga i dalje želimo razvijati u inovacijskom dijelu - zaključuje Marić u svoje i ime svojih partnera.

Dario KUŠTRO

Utičnica “Plugsy” nedavno je dobila najgradu Osječko-baranjske županije za Najbolju poduzetničku ideju

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike