Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Obratite se
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

Prema Markovu evanđelju Isus je započeo svoj javni nastup ovim pozivom: “Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!” Veli: “Obratite se.” Taj se glagol uz imenicu “obraćenje” danas koristi isključivo u vjerskom smislu. Odgovarajući grčki izraz “metanoia” odnosi se na posvemašnji preobražaj čovjeka, kao kada, na primjer, čovjek koji je godinama nezdravo živio i sada, zbog srčanih problema, potpuno promijeni način života: ne pije i ne puši, izbjegava nezdravu hranu, jede umjereno, s malo masnoća, bavi se rekreacijom... Jednom riječju – drugi čovjek. Za ne prepoznati! Tako se obraćenje dogodilo nadcariniku Zakeju koji je bio nepošten u svojoj carinskoj službi, a onda, nakon susreta s Isusom govori: “Evo, polovicu svoga imanja dajem siromasima, a ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko.”

Branit ćemo se da baš nismo toliko ogrezli u zlu, da bismo se u moralnom ili vjerskom smislu trebali toliko preobraziti. Međutim, iako nismo neki otpadnici i zločinci i ne činimo neke strašne grijehe, zar ne osjećamo koliko je ipak u nama onoga što nam ne pomaže da budemo pravi ljudi. Skloni smo lijenosti ili, s druge strane, pretjeranom radu, isuviše puštamo na volju svome jeziku, zlim mislima. Osjećamo kako nas silno obuzima potreba za posjedovanjem, podložni smo ovisnostima o zabavi, piću, kocki, zanemarujemo dobra djela... I ne primjećujemo kako postajemo sve više sebični. Zato velimo da je obraćenje trajan postupak. Uvijek se iznova trudim biti čestit u poslu, strpljiv sa svojim ukućanima, spreman praštati...

Nadalje, Isus veli: “Ispunilo se vrijeme.” Pri tome uvijek ostaje ona temeljna odrednica. Sada. Danas. U ovo vrijeme. Ne sutra, ne na ljeto, ne kada djeca poodrastu, ne onda kada otplatim kredit, ne onda kada odem u mirovinu. Veli pismo: “Evo sad je vrijeme milosno, evo sad je vrijeme spasa!” Jučerašnji dan ne možemo promijeniti. Sutrašnji nije u našim rukama. Ja samo danas mogu nešto dobro učiniti. Sada. Danas. Danas mogu urediti ono što danima odgađam. Danas se mogu posebno potruditi oko svoje obitelji. Danas duboko u svome srcu mogu oprostiti. I onda Isus veli: “Vjerujte evanđelju!” Povjerovati da mogu danas učiniti nešto dobro, da se mogu bar u jednoj stvari promijeniti, poboljšati, preobraziti, obratiti, to je evanđelje – radosna vijest, životni optimizam i radost. A tu nam radost nitko i ništa ne može oduzeti.

Piše: Zvonko PAŽIN