Novosti
PRIGOVOR MOSTA

Poslovnik treba ozbiljno raspraviti
Objavljeno 20. siječnja, 2018.

Most nezavisnih lista na konferenciji za novinare u petak u Saboru je istaknuo kako smatra da su izmjene Poslovnika Hrvatskog sabora nužne, ali da to “mora biti ozbiljan i promišljen posao koji se ne radi po hitnom postupku”.

- Podsjećamo javnost da je Božo Petrov kao predsjednik Hrvatskog sabora prvi tu temu stavio na dnevni red i zamolio sve klubove zastupnika da svoje primjedbe pošalju Odboru za ustav, poslovnik i politički sustav. Takvu proceduru sadašnja parlamentarna većina ne poštuje. To je razlika između našeg i njihovog pristupa - rekao je Robert Podolnjak. Ines Strenja-Linić govorila je o važnosti tematskih sjednica saborskih odbora. “Ovo je važan mehanizam za poticanje rasprave o važnim temama i stavljanje takvih tema u fokus javnosti, i to tako mora ostati,” rekla je Strenja-Linić osvrnuvši se tako na HDZ-ov prijedlog izmjena Poslovnika prema koji bi se tematske sjednice mogle sazivati isključivo na temelju zaključka radnog tijela. Most traži ozbiljnu, stručnu raspravu o izmjenama Poslovnika na nadležnom odboru, promjene u dva čitanja i njihovo donošenje uz konsenzus vladajuće parlamentarne većine i opozicije.

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, kazao je u petak da će izmjene Poslovnika biti predstavljene oporbi idući tjedan. D.Pav.

NJEMAČKI, RUSKI I KANADSKI MODEL

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je kako su se pri izmjenama ugledali na poslovnike njemačkog, kanadskog i ruskog parlamenta. “Iz tih poslovnika pokušali smo pronaći jednu sredinu koja bi najbolje odgovarala radu Hrvatskog sabora i na tom tragu jesu neke promjene kada su stanke, replike i povrede poslovnika u pitanju”, rekao je, posebno istaknuvši želju da se osnaži rad radnih tijela Sabora i tako im se da veći značaj.