Svijet
UBOJSTVO OLIVERA IVANOVIĆA

Drecun optužuje kosovsku vlast za prikrivanje istine
Objavljeno 20. siječnja, 2018.
Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun uperio je prst u Albance, ali i u američki State Department

Vezani članci

UPOZORENJE KFOR-U

Vojska Srbije zaprijetila međunarodnim snagama

Iako se u izjavama političkih i policijskih dužnosnika u Srbiji može između redaka pročitati kako za ubojstvo Olivera Ivanovića u sjeverom dijelu Kosovske Mitrovice gdje žive Srbi organizatore i počinitelje valja potražiti među Ivanovićevim političkim protivnicima čiji pipci, tvrde neki srpski mediji, sežu sve do Beograda i vrha vlasti, zbog čega Srbija uzaludno traži da se i njihovi istražitelji uključe u istražnje radnje, predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun smatra kako istragu valja usmjeriti na drugu stranu. On drži kako je zapaljeni automobil pronađen nedaleko od mjesta ubojstva, za koje kosovska policija nagađa kako bi mogao biti trag prema počinitelju, jer je utvrđeno kako su iz njega ispaljeni smrtonosni hici, krivi trag i “treba zavarati dok odgovorni ne prikriju ključne stvari”.

Možda istragu treba usmjeriti prema Veseliju i Haradinaju, ne kao organizatorima, ali kao odgovornima koji hoće sakriti što se dogodilo i istragu usmjeriti u pogrešnom smjeru. Ovo je ubojstvo obavljeno profesionalno. Nema tragova, čak i kamere koje su snimale, snimile su počinitelje pod maskama, ostavljen je samo jedan krivi trag, koji nas treba zavarati dok oni ne sakriju ključne stvari, a taj krivi trag je automobil – rekao je Drecun srpskim medijima.

Teorije urote

Drecun i dalje vidi urotu međunarodne zajednice i drži kako odgovore o organizatorima zna američka diplomacija i sigurnosna zajednica, što potkrjepljuje upozorenjem State Departmenta američkim turistima o mogućim nemirima na sjeveru Kosova samo nekoliko dana prije Ivanovićeva ubojstva. Poziva Washington “da ako doista želi pridonijeti rasvjetljavanju ubojstva, ne mora nuditi pomoć FBI-a, već da Beogradu dostavi obavještajna saznanja na temelju kojih je napravljena procjena State Departmenta” jer ona prema njegovu mišljenju može dovesti do počinitelja. Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo upleće i London, od kojega bi Srbija mogla zatražiti njihova saznanja jer “posljednjih mjeseci primijećena je pojačana nazočnost Britanske specijalne službe, osobito na sjeveru Kosova, a to znači da su došli do nekih informacija koje bi možda dovele do ovog zločina”.

- Srbija bi mogla informacije o počinitelju i naručitelju dobiti s jedne strane, od Kadrija Veselija, Ramusha Haradinaja i SHIK-a, s druge od Britanije i Amerike, a s treće strane, na koju često zaboravljamo, od Albanije i premijera Edija Rame.

Pitanje je imaju li ove tri strane interes dostaviti informacije, pretpostavljam da ne. Bit će teško bez obavještajnih informacija rasvijetliti ubojstvo, jer tragova gotovo i nema – mudruje Drecun.

Kosovska policija objavila je da je identificirala osobu koja je prošle godine kupila automobil Opel Astru za koju se sumnja da su je koristili ubojice vođe kosovskih Srba, i došli do saznanja kako je od 2009. to vozilo bilo “na jednoj adresi u Srbiji”.

Sporna Opel Astra

- Policija Kosova identificirala je broj šasije zapaljenog vozila koje je nađeno na sjeveru Kosova i za koje vjerujemo da je uključeno u ubojstvo i preko međunarodnih kanala uspjeli smo ga locirati u jednog zemlji EU-a - navodi kosovska policija i dodaje kako su u suradnji s tom zemljom, ne navodeći koja je to zemlja, na razini operativne suradnje uspjeli utvrditi da je to vozilo od 2009. bilo na određenoj adresi u Srbiji i kome je prodano prošle godine. Preko službenih kanala, kažu u kosovskoj policiji, zatražit će međunarodnu pravnu pomoć od srpskih vlasti.

Miroslav FLEGO
Uloga EULEX-a još nejasna?

Nakon potvrde iz Prištine da je definitivno odbačen zahtjev za suradnju Beograda u istrazi ubojstva, ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je kako prištinske institucije ne pokazuju želju da Ivanovićeve ubojice privedu pravdi. "Ovakva reakcija ključnih prištinskih institucija jasno pokazuje da tu nema želje da se ubojice pronađu i kazne, kao ni da se profesionalno obavi istraga jer bi ona morala uključiti sva istražna tijela koja bi mogla pomoći da se dođe do počinitelja i organizatora ovog zločina", rekao je Stefanović, ocijenivši kako "posebno zabrinjava dosad nezabilježena praksa" da se EU-ova misija vladavine prava na Kosovu EULEX nije aktivnije uključila u istražni proces zločina na sjeveru Kosova, prenosi Hina.

Možda ste propustili...

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

KOSOVSKI DUŽNOSNIK OPTUŽUJE VLASTI U BEOGRADU

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike