Novosti
POKLONILA SE ŽRTVAMA RATNIH ZLOČINA

Predsjednica odala počast u Ahmićima
Objavljeno 18. siječnja, 2018.

Vezani članci

PREDSJEDNICA RH U SARAJEVU

Hrvatska je uvijek bila i ostat će prijatelj BiH

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u četvrtak kako je odlučila u tišini pokloniti se žrtvama ratnih zločina u Ahmićima i Križančevu Selu u središnjoj Bosni, jer je to, prema njezinu sudu, najbolji način da se oda počast nedužno stradalima. "Vjerujem da ste već primijetili da na takva mjesta pijeteta volim odlaziti u tišini i jednostavno pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti, no prije svega s nakanom da se ta prošlost nikada ne ponovi", kazala je Grabar-Kitarović novinarima u Vitezu, nakon nenajavljenog posjeta Ahmićima i Križančevu Selu gdje je odala počast žrtvama i položila cvijeće na spomen-obilježja. Predsjednica je u Ahmićima odala počast Bošnjacima ubijenima u travnju 1993. godine u napadu HVO-a, a u Križančevu Selu žrtvama napada Armije BiH u prosincu 1993. godine, u kojemu su ubijena 44 Hrvata. Predsjedničina je poruka kako bi nakon svega trebalo gledati prema budućnosti, odnosno jačanju dobrih odnosa, ne samo između Hrvata i Bošnjaka, nego i svih građana središnje Bosne i BiH.

Hrvatska se predsjednica nakon obilaska Nove Bile i posjeta tamošnjoj bolnici, gdje se gradi novo krilo uz financijsku potporu Hrvatske od 1,5 milijuna kuna, u Vitezu sastala s predstavnicima tijela vlasti u općinama središnje Bosne, a nakon toga novinarima je kazala kako je zadovoljna, jer vidi napredak u tom dijelu BiH. "To je način da ljudima pomognemo kako bi ovdje ostali živjeti", kazala je predsjednica. Kazala je i kako Hrvatska mora nastaviti ulagati u ta područja, te kako se nada da će gospodarski oporavak u Hrvatskoj omogućiti da ta ulaganja budu sve veća. Ocijenila je da je gospodarsko i socijalno stanje jamac opstojnosti Hrvata u BiH, ali da je važna i politička dimenzija, odnosno reforme koje bi omogućile pravnu sigurnost hrvatskom narodu da bi se očuvala njegova konstitutivnost i ravnopravnost s drugim narodima, a istodobno osigurao napredak BiH na putu prema članstvu u Europskoj uniji, u čemu je Hrvatska "apsolutno spremna pomoći". Ulazak BiH u EU je bitan, rekla je Grabar-Kitarović, jer će i to pomoći opstanku Hrvata u toj zemlji.

Predsjednica je ponovila kako projekt Pelješkog mosta nije upitan. "On će se graditi i on nije uperen protiv interesa BiH", kazala je.H

Predsjednica je odlučila u tišini pokloniti se žrtvama ratnih zločina u Ahmićima i Križančevu Selu