Osijek
SLAVLJE BRAČNOG PARA ŠOŠTARKO

Štefanija i Ivan u braku su 70 godina, a poznaju se cijeli život
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Kad su davne 1948. godine u Čađavici izrekli sudbonosno “da” jedno drugome, sugrađani Štefanija i Ivan Šoštarko nisu ni sanjali da će proslaviti 70 godina braka. Zahvaljujući ponajprije dobrom zdravlju i međusobnom razumijevanju, ovaj je bračni par uspio prebroditi sve uspone i padove koje nosi zajednički život te sačuvati one vrijednosti koje su njihov brak održale uspješnim sve ove godine.

Kažu kako ne znaju kad su se zaljubili, što i ne čudi jer su u Zvonimirovcu pokraj Čađavice živjeli u istoj ulici od rođenja. Danas 90-godišnji Ivan svakodnevno se družio s dvije godine mlađom Štefanijom, a kaže kako ju je zahvaljujući tadašnjem poslu uspio zaprositi.

- Štefanijin je otac bio svirač, a ja sam bio voditelj na plesovima i vrlo me dobro poznavao. Moja obitelj nije bila tako imućna kao njezina pa nisam ni pokušavao dosađivati, a bio sam sretan što me nisu odbili kad sam je zaprosio – ispričao nam je ovaj umirovljeni zidar koji se sa svojom suprugom u Osijek doselio tek 1998. godine, i to iz Njemačke, gdje je on radio, a supruga se brinula o kućanstvu.

Upravo njezino umijeće u kuhinji i održavanju, kako njezin suprug kaže, čistoće i reda u kući, ono je što smatra njezinom najvećom vrlinom, koju je zadržala do danas. Štefanija pak kaže da kod svog supruga i dandanas voli baš sve, a međusobno razumijevanje i poštovanje među njima traje punih sedam desetljeća.

Iako će danas obilježiti hvalevrijednih 70 godina bračnog života, supružnici Šoštarko neće imati proslavu unutar cijele obitelji jer su svi, kažu, osim sina Slavka i snahe koji s njima žive, daleko. Osim sina imaju i kćer, četiri unuke i šestero praunučadi s kojima se zbog njihova posla i udaljenosti viđaju rjeđe no što bi htjeli. No, oni su njihov ponos, a supružnici Šoštarko, na čijem se izgledu nipošto ne mogu pročitati godine života, imaju ne samo za njih nego i za sve mlade savjet kako održati brak dugim i stabilnim.

- Danas nitko nikoga ne razumije, a kod nas je to bilo drukčije – kaže Štefanija, a njezin suprug dodaje kako su se prije ljudi više poštovali i međusobno uvažavali. U šali će reći da su nekada žene bile poslušnije nego danas, no naglašava da isto vrijedi i za muškarce. Kako im je život protekao u međusobnom razumijevanju, opet bi, da mogu, izabrali jedno drugo. A u svim budućim danima njihova života od srca im želimo dobro zdravlje i da ih za pet godina ponovno posjetimo na proslavi dijamantnog pira!

Marija MIHELIĆ
NITKO IM NE BI DAO NJIHOVE GODINE

Rijetko tko bi, da ne zna, Ivanu dao 90, a Štefaniji 88 godina. Kažu kako su se uvijek dobro hranili, a alkohol ne konzumiraju, osim katkad čašu vina koje sami proizvode. Za očuvanje zdravlja preporučuju šetnju, a Ivan, kad je lijepo vrijeme, bez problema prijeđe i dva do tri kilometra.

- Ode i u trgovinu kupiti što nam treba i to mu je omiljena razonoda – kaže Štefanija koja pak zbog srčanih problema ne slijedi više supruga u dugim šetnjama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike