Svijet
TKO JE KADRI VESELI?

Vučić ga naziva pravim “gospodarem Kosova”
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Nedavna izjava donedavno manje eksponiranog političara na Kosovu Kadrija Veselija kako se Albanci “neće zaustaviti do Niša” ako se Srbija pokuša vratiti na Kosovo, izazvale veliku pozornost u srpskoj političkoj, vojnoj i obavještajnoj javnosti, ali i strah, jer u Srbiji vlada uvjerenje kako je upravo Veseli (51) zadužen za stvaranje pomutnje i destabilizaciju sjevera Kosova gdje su nastanjeni isključivo Srbi i gdje kosovske institucije nemaju većeg utjecaja. Aktualnog predsjednika kosovskog parlamenta i Demokratske partije Kosova optužuju da i danas vodi kosovsku sigurnosnu službu SHIK, koja je, bar službeno, 2008. ugašena, a srpski predsjednik Vučić drži kako je on “pravi gospodar Kosova”, dok Milorad Drecun, predsjednik Odbora za Kosovo Skupštine Srbije, drži i javno govori kako je Veseli “i dalje šef Thacijeve ilegalne obavještajne službe” i da od njega treba tražiti informacije o ubojstvu Olivera Ivanovića, te da SHIK raspolaže informacijama tko stoji iza ubojstva, tko su počinitelji, nalogodavci, jer “oni više godina pokušavaju destabilizirati sjever Kosova”. Također je rekao, kako je uz Washington, Veseli prava adresa koja treba dati informacije o ubojstvu, iako i u Srbiji, posebice među kosovskim Srbima, vlada uvjerenje da su počinitelji i organizatori Srbi, protivnici Ivanovićeve politike pregovaranja i uvažavanja. Drecun kaže da Veselijeva i Thacijeva obavještajna služba “djeluje osobito na jugu Mitrovice i vrši subverzije na sjeveru”.

Mediji u Srbiji podsjećaju kako Veselija, uz Thacija, navodno, spominju u izvešću Vijeća Europe u vezi trgovine ljudskim organima “uglavnom srpskih zatvorenika, tijekom rata 1989.-1999.”. Za njega kažu da kao bivši obavještajac i jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova više voli djelovati iz sjene, i da je bilo ne baš malo iznenađenje kada je izabran za predsjednika kosovskog parlamenta.

Neki ga dovode u vezu i sa srpskom Državnom sigurnošću i spominju podatak koji nije lako provjeriti, a odnosi se na to da su ga u srpskom zatvoru, gdje je bio kao mladić, vrbovali vojni kontraobavještajci.

Najčitanije iz rubrike