Osijek
RADOVI U ZAVRŠNOJ FAZI

Otvorenje “Sokol centra” u svibnju
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Nakon što je početkom 2016. godine odlučeno kako će novi upravitelj kultnog osječkog Sportskog centra “Sokolski dom” biti član Žito grupe, Sokol centar d.o.o., koji je trebao dati i prijeko potrebnu financijsku injekciju za obnovu i rekonstrukciju cjelokupne derutne infrastrukture, građevinski radovi na tom projektu počeli su tek u ožujku 2017. godine.

Naime, u tom razdoblju okrunjeno je partnerstvo Grada Osijeka i tvrtke Žito d.o.o., a projektom “Sokol centra” najviše je profitirala upravo stara gimnastička dvorana, odnosno reprezentativna zgrada iz 1928., koja je desetljećima vapila za obnovom. Tako je u gradnju modernog sportskog centra (2400 četvornih metara), naposljetku uloženo više od 26 milijuna kuna, a uz obnovu cijele infrastrukture otvorenje nove gimnastičke dvorane i obnovljenih vanjskih sportskih terena planirano je početkom prosinca prošle godine.

No, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta rok dovršetka radova je prolongiran, pa se sada puštanje u pogon najmodernijeg gimnastičkog i sportskog centra u regiji očekuje u svibnju ove godine. Zato nam je trenutačno stanje radova pojasnio inženjer Ilija Župarić, voditelj Odjela investicija, razvoja i tekućeg održavanja tvrtke Žito, ukazujući kako su trenutačno u fazi instalaterski, odnosno unutarnji radovi, dok je na sportskim terenima postavljen prvi sloj asfaltnog zastora, čime je završen veliki dio vanjske infrastrukture.

- S obzirom na specifičnost i zahtjevnost radova na fasadama i očuvanju starog objekta, odlučili smo se za konzervativan, stručan i siguran pristup radovima koji će naposljetku garantirati kvalitetu i trajnu vrijednost. Naime, gradnja mnogih projekata u Slavoniji “forsirana” je tijekom zimskih mjeseci, što je često rezultiralo brojnim problemima pa smo se, poučeni iskustvom, odlučili na znatno oprezniji i poboljšani pristup - objasnio je Župarić, naglašavajući kako na projektu sudjeluje 11 inženjera koji s projektantima, konzervatorima, izvođačima i korisnicima objekta preispituju svaku odluku, nakon čega pronalaze najbolja projektna rješenja.

Kako ističe Župarić, sada slijede konzervativni radovi na fasadama koji uvelike ovise o vremenskim uvjetima i temperaturi zraka, pa se izvođači i tome moraju prilagođavati. Tako na velikoj dvorani od 800 kvadrata slijedi oblaganje fasade posebnim materijalom poput platna, koji će cjelom objektu dati poseban vizualni identitet, dok će stara dvorana biti obogaćena staklenim stijenama. Uređenje unutrašnjosti dvorane u fazi je pripreme, jer uskoro dolazi gimnastička oprema njemačke tvrtke Spieth, dok bi u travnju svi prostori trebali biti u potpunosti opremljeni namještajem i potrebnom sportskom opremom.

- Iako ne možemo odrediti točan datum “Sokol centar” zasigurno će početkom svibnja biti spreman za završna testiranja i posljednji tehnički pregled, nakon čega će i službeno biti pušten u pogon - ističe Ilija Župarić, naglašavajući kako je i ovaj građevinski projekt, poput većine drugih, podložan korekcijama izazvanim neplaniranim poteškoćama, ali projektanti i izvođači spremno svaki problem rješavaju u hodu kako bi osječki sportaši uskoro mogli uživati u svim blagodatima modernog sportskog centra.

Marko MANDIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike