Regija
SPECIJALISTIČKI SAJAM

Prednosti obrazovanja u turizmu
Objavljeno 18. siječnja, 2018.

VUKOVAR

Ministarstvo turizma u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava (MRMS), te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i ove godine organizira Dane poslova u turizmu, a specijalistički sajam sa stručnjacima u turizmu i ugostiteljstvu održali su u Vukovaru. Sajam je bio namijenjen učenicima srednjih škola, te onima koji ove godine završavaju osnovne škole.

- Radionica je organizirana za učenike koji žele zvanje nastaviti u sektoru turizma. HZZ je anketirao 90 posto svih nezaposlenih u Hrvatskoj i 22 tisuće nezaposlenih je iskazalo želju i interes za radom u sezoni, od kojih je pet tisuća s područja slavonskih županija. Radnu snagu ćemo i dalje obrazovati te brusiti vještine i kompetencije kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, različite radionice i naravno kroz formalno školovanje i edukacije - rekla je Majda Burić, državna tajnica u MRMS-u,, i dodala kako je lani u sezoni radilo oko 30 tisuća ljudi u turizmu i ugostiteljstvu.

Olivera Shejbal, pomoćnica ministra turizma, navela je kako je to ministarstvo odlučilo na inovativan način predstaviti obrazovanje u turizmu, ali i razloge zašto bi polaznici srednjih turističkih škola ostali raditi u turizmu.

- Ovdje smo s jedinim ciljem - djecu usmjeriti prema turizmu. Znamo da je to jedna od najbrže rastućih gospodarskih grana, imali smo rekordnu turističku godinu i pred nama su nove investicije i novi hoteli. Radnu snagu moramo osigurati u svojoj zemlji i pružiti mogućnost našim mladima da dostojanstveno rade i žive od svoga rada - naglasila je Shejbal.

U okviru Dana poslova u turizmu ove je godine Ministarstvo turizma raspisalo natječaj za srednje strukovne i visoke škole u turizmu “Inovativan budi, turizam ti posao nudi”. Zadaća polaznika je da zajedno s mentorima osmisle i prijave najbolje turističke projekte. Natječaj je otvoren do 29. siječnja.

- Svjesni smo postojanja problema u vezi s kvalitetom i brojem djelatnika u turizmu koji je na području Vukovara u ekspanziji i stalo nam je da imamo što više ovakvih sadržaja - rekao je granonačelnik Ivan Penava. D. Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike