Regija
GRADONAČELNIK DINKO BURIĆ:

Zaduženost Belišća 12,65 posto prihoda
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

BELIŠĆE

Sa željom da stane na kraj, kako je rekao, već duže vrijeme učestalim političkim napadima te širenju neistina o zaduženosti Grada Belišća, gradonačelnik Dinko Burić jučer je u nazočnosti svoje zamjenice Ljerke Vučković te pročelnice za financije Božice Lalić održao konferenciju za novinare. Gradonačelnik je novinarima podijelio i najnovije podatke koji su mu 15. siječnja na osobni zahtjev dostavljeni iz Ministarstva financija, a prema kojima je ukupna zaduženost Grada Belišća na dan 29. prosinca iznosila 12,65 posto, što je gotovo za upola manje od zakonski dopuštene visine od 20 posto ostvarenih prihoda u godini koja prethodi godini u kojoj se zadužuje.

- Ovu konferenciju za novinare sazvao sam istine i javnosti radi, koja treba znati stvarno stanje stvari potkrijepljeno dokumentima i time stati na kraj nagađanjima i pričama koje se plasiraju o prezaduženosti Grada Belišća. To posebno ističem zbog posljednje sjednice Gradskog vijeća, gdje sam bio prisiljen vijećnicima HDZ-a pojašnjavati kako se izračunava stanje zaduženosti, s obzirom na njihovo širenje lažnih informacija i prozivke da prema jednom portalu visina zaduženosti Grada Belišća iznosi preko 65 posto u odnosu na vlastite prihode, što je bezočna laž! - kazao je između ostalog gradonačelnik Burić. Rekao je i kako je tada savjetovao vijećnicima HDZ-a da radi dobivanja točne informacije sami zatraže dopis Ministarstva financija, no umjesto toga stigao mu je upit novinara je li on zatražio službenu informaciju o stanju zaduženosti.

Najavio je kako će se već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća u veljači, na dnevnom redu ponovno naći točka o kreditnom zaduživanju grada za nove odobrene projekte u ovoj godini.

Burić je naglasio i kako se ponosi činjenicom da visina ugovorenih kapitalnih investicija za četrdeset projekata na području grada Belišća od 2013. do 2017. godine sufinanciranih iz drugih izvora, uključujući i FASEP, iznosi čak 168,724.997 kuna, u čemu je Grad Belišće sudjelovao sa 25,563.066 kuna ili 15,2 posto te kako u svom mandatu neće dopustiti da se propusti i najmanja prilika da Belišće i njegova prigradska naselja za daljnji razvoj uz pomoć projekata iskoriste sva sredstva financiranja koja su im na raspolaganju. Lidija Aničić

Upravna zgrada otplaćena

Burić je na konferenciji istaknuo kako u spomenutih 12,65 posto zaduženosti ulazi i zaduženost Grada za otkup nekretnina u Belišću, koje su zajedno s tvrtkom Belišće d.d. svojedobno prodane novom vlasniku Duropacku i koje je Grad kasnije morao otkupljivati kako bi postao njihovim vlasnikom, poput Upravne zgrade, Paleja, zgrade DVD-a, Kajak–kluba i drugih objekata. Budući da je upravo Upravna zgrada gdje se nalazi Policijska postaja i Gradski radio Belišće u prosincu 2017. godine u cijelosti otplaćena, sadašnja razina zaduženosti Grada Belišća iznosi oko 10 posto, ili čak manje, za razliku od susjednih jedinica lokalne samouprave gdje je vlast obnašao HDZ, a gdje bi bilo zanimljivo provjeriti njihovu visinu zaduženosti, konstatirao je Burić.

Podatci o zaduženosti s posljednjim radnim danom prosinca 2017. dobiveni su od Ministarstva financija

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike