Regija
NA OSMOJ DRAŽBI OČEKUJE SE PRODAJA RAKIJE

Za 350 radnika moguća je isplata trećine tražbina
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

ĐAKOVO

Napokon – jedina je odgovarajuća riječ, točnije, uzvik, na najave odnosno očekivanja utemeljena na procjenama stečajnog upravitelja da će na idućoj, osmoj prodaji, predviđenoj za 1. veljače, biti prodano 264.000 litara alkoholnih destilata, jedine imovine stečajnog dužnika Pan-Trgovine d.o.o. iz Đakova. Napokon – mogu uzviknuti i radnici kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, ali i stečajni upravitelj Zoran Subotić, koji u svojoj stečajnoupraviteljskoj praksi nikada nije prodavao ništa slično od stečajne mase, kao ni njegovi kolege. Prije njega “rakiju u stečaju” pokušali su prodati dva njegova kolege, no bez uspjeha… Jer teško je (danas) prodati i mnogo uobičajeniju imovinu u stečaju, poput nekretnina i sl., a kamoli nesvakidašnju pokretninu kao što je alkohol, još u tako enormnim količinama, s tim što je to jedina imovina stečajnog dužnika. Druge imovine nema, a vjerovnici traže svoje… Trgovačka tvrtka Pan-Trgovina, naime, od nekretnina nema ništa na sebi – djelovala je u najmu Pan-Trgoprometa, koji je također u stečaju, no s nizom nekretnina u stečajnoj masi – njih čak 79 po Đakovu, Brodu i okolnim selima… Početna cijena rakije, uglavnom kruškovače, iznosi 1,638.400 kuna, što je približno šestina vrijednosti otkada se taj alkohol prvi put našao na prodaji.

Počeli s 10 milijuna

- Tada se ova imovina našla na prodaji za 10 milijuna kuna. Bila je to procjena vještaka, proizvođačka cijena, pa onaj tko sada kupi tu rakiju, a uvjet je da kupi sve količine, dobro će proći, jer cijena od 1,63 milijuna kuna vrlo je prihvatljiva ako se zna koja je bila u prvim krugovima prodaje i kakva je tržišna cijena rakije - procjene su na kojima Subotić temelji čvrsto uvjerenje da stiže kupac.

Cijena je iskazana u netoiznosu te je kupac na prodajnu cijenu dužan platiti PDV i trošarinu, kao i sve ostale poreze i troškove u vezi s prodajom destilata. Nema li svoje trošarinsko skladište, a alkohol sada leži u trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu, kupac na litru alkohola mora platiti trošarinu od 32 kune… Subotić svoju uvjerenost da će rakija zasigurno biti napokon prodana u osmom pokušaju temelji na ozbiljnom interesu više kupaca.

- Tu je trgovačka tvrtka iz Mađarske kao posrednik u kupnji alkohola za krajnjeg korisnika. Ohrabruje i činjenica da su Mađari i na prošloj dražbi već uzorkovali rakiju. Javio se i trgovac iz Srbije, također kao posrednik. Interes su dosad iskazivali i Slovaci, Česi… Slali smo dosad i ponude domaćim proizvođačima alkoholnih pića i trgovačkim kućama, a riječ je o gotovom proizvodu, koji samo treba pretočiti iz velikih spremnika, no nisu iskazali interes. Očito, njima su to prevelike količine, a uvjet je da kupac uzme sve jer nam se drukčije ne isplati - kaže Subotić.

Među 350 radnika mnogo je onih koji su već izgubili nadu da će se “rakija u stečaju” ikada prodati pa veseli svaki nagovještaj da bi njezinom prodajom mogla biti bar dijelom namirena njihova potraživanja.

“Tko ponudi više”

A ona, kaže Subotić, iznose oko pet milijuna kuna. Proda li se rakija za 1,63 milijuna kuna, što je približno trećina potraživanja radnika, 350 radnika moglo bi računati na trećinu isplate svojih tražbina. Dosad su bili isplaćeni jedino od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca. A ima tome dosta, ako se zna da je stečaj Pan-Trgovine otvoren 2013. Zanimljivo je da u ovom stečaju među vjerovnicima nema banaka. One su sjele na imovinu Pan-Trgoprometa u stečaju, koji, za razliku od Pan-Trgovine, obiluje nekretninama.

- Država će se jedino namiriti tako da će iz brutoiznosa dobiti pripadajuće poreze i doprinose - kaže Subotić.

U osmom pokušaju prodaja alkohola obavljat će se usmenom javnom dražbom – na licitaciji pred javnim bilježnikom po principu “tko ponudi više”, koja će se održati u uredu javnog bilježnika Tatjane Kovačev iz Osijeka 1. veljače s početkom u 14 sati. Uvjet kupcu je, dodaje Subotić, da 30 dana od isplate izveze sav alkohol iz skladišta u Brodu. Suzana Župan

“Tko kupi, napravit će dobar posao”

- Mogli smo mi doći na iznos od 500.000 kuna za prodaju rakije, no puno je ljudi, radnika, koji očekuju da se bar kako-tako namire od prodaje tog alkohola pa nismo željeli da prodaja ide baš za bagatelu. Smatram da će onaj tko kupi tu rakiju napraviti dobar posao, a pod pretpostavkom da ima dobre uvjete za to – da taj alkohol može uskladištiti, prepakirati, imati uvjete za plasman, odnosno da ima tržište - kaže stečajni upravitelj Pan-Trgovine Zoran Subotić.

Radnička su potraživanja 5 milijuna kuna, a 264.000 litara rakije prodaje se za 1,63 milijuna kuna

Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike