Regija
VELIKI JUBILEJ

70 godina ŠRD “Sava” Županja
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

ŽUPANJA

Svečanom sjednicom Skupštine ŠRD “Sava” Županja večeras će (petak) obilježiti respektabilnih 70 godina djelovanja i dodijeliti priznanja zaslužnim članovima.

Bilo ih je 30-ak

Udruga je jedna od najuspješnijih u Vukovarsko-srijemskoj županiji i prema rezultatima i prema članstvu, a o čemu najbolje svjedoče brojni pokali i medalje s raznih natjecanja za postignute vrhunske rezultate. Počeci rada sežu u 1947. godinu kada je 30-ak zaljubljenika u ribolov u radničkom restoranu u naselju Šećerana osnovalo “Županjsko ribolovno društvo”, koje je kasnije promijenilo naziv u ŠRD “Sava” Županja. Prvo društveno natjecanje u lovu ribe udicom na plovak u Županji na rijeci Savi održano je 1953. godine. Od 1960. godine sportski ribolovci priznati su kao dio velike sportske organizacije i od tada redovito dobivaju novčana sredstva za sufinanciranje rada Društva za realizaciju natjecateljskog programa svih kategorija članstva. Ribiči počinju aktivnije sudjelovati u radu ribočuvarske službe, spašavanju riblje mlađi i poribljavanju, a kasnije se uključuju i u radne akcije na uređenju okoliša i obale Save. Snažan iskorak u radu Udruge predstavlja razdoblje od 1967. godine kada je počela gradnja društvenog doma kao trajnog prostora za okupljanje i rad. ŠRD “Sava” danas u vlasništvu ima jedan od najkvalitetnijih i najvrednijih športskih objekata ribolovnih društava. Prostor je polivalentan, sadrži ugostiteljski dio (riblji restoran), prostor za rad Društva i prostor za opremu. Od osnivanja Prve lige Hrvatske, od 1984. godine, ekipa seniora gotovo redovito nastupa u toj Ligi. U najvišem rangu natjecanja i danas je među 12 najboljih ekipa Hrvatske. U Županijskoj ligi VSŽ Županjci nastupaju s tri do četiri ekipe, a od njenog osnutka do danas, više od 20 godina, prva ekipa seniora redovito osvaja prvo mjesto. I ekipa županjskih juniora predstavlja sam vrh sportskog ribolova, redovito su prvaci Županijskog saveza i Pete zone, a lani su bili treći u Hrvatskoj.

Najkolektiv

- Na temeljima naše bogate povijesti gradimo sadašnjost i budućnost i mislim da smo jedno vrlo kvalitetno Društvo. Cijelo vrijeme djelovanja “Sava” je u Županji športski klub s najvećim brojem članova (trenutačno ih je više od 200). U natjecateljski program uključeno ih je više od 60 posto i jedno smo od najmasovnijih i najaktivnijih društava u Hrvatskoj - kaže predsjednik Ante Klanac. Ribiči su danas aktivno uključeni u društveni život grada Županje i sudjeluju na brojnim manifestacijama gdje građanima besplatno nude prženu riječnu i morsku ribu. U povodu obilježavanja Dana grada Županje u kolovozu prošle godine ŠRD-u “Sava” dodijeljen je Srebrni grb Grada Županje za 70 godina djelovanja i promocije Županje u Hrvatskoj i inozemstvu. Lani su proglašeni i najboljim sportskim kolektivom u gradu. Klanac s ponosom ističe da su se kao udruga 1990. godine prvi uključili u pružanje financijske pomoći hrvatskoj vojsci, a mnogi su članovi sudjelovali u obrani domovine.

“ŠRD Sava” i njeni članovi višestruko su osvajali naslove najboljeg sportskog kluba i najboljeg sportaša na području Općine Županja i samoga grada Županje. A među njima su i reprezentativci Hrvatske. Ante Klanac na svjetskim prvenstvima nastupio je četiri puta u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Zvonimir Huber dva puta je bio pojedinačni prvak Prve lige Hrvatske i dvostruki seniorski reprezentativac Hrvatske na svjetskim prvenstvima. I Željko Vrankić može se pohvaliti s dva nastupa za reprezentaciju Hrvatske, dok je Mladen Dogan četiri puta nastupio za „B“ seniorsku reprezentaciju Hrvatske. Tomislav Čoraš i Dalibor Kupusović branili su boje Hrvatske na Svjetskom juniorskom prvenstvu, a Krunoslav Lešić nastupio je za reprezentaciju na Europskom prvenstvu. Kao kapetan reprezentacije juniora, selekcije U-23, i seniorki Antun Malbašić vodio je ekipe na pet svjetskih prvenstava.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

U povodu obilježavanja Dana grada Županje ŠRD-u “Sava” dodijeljen je Srebrni grb Grada Županje

Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike