Mozaik
U HRT-OVOJ EMISIJI DOBRO JUTRO, HRVATSKA

Nastupio sevdah-sastav Divanhana koji kreće na turneju
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

U popularnoj emisiji Hrvatske radiotelevizije (HRT) Dobro jutro, Hrvatska urednice Ane Milić nastupio je bosanskohercegovački sevdah-sastav Divanhana povodom njihove skorašnje turneje i nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu. Glazbeni sastav gledateljima Hrvatske radiotelevizije predstavio se jednom od svojih najvećih uspješnica, pjesmom Nema ljepše cure od malene Đule, koju su izveli uživo u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska. Divanhana naime kreće na koncertnu turneju Zukva, nazvanu po njihovu istoimenome trećem diskografskom ostvarenju, stoga su gledateljima javnoga medijskog servisa predstavili tu autohtonu glazbu i njihov način izvedbe. Kako su objasnili, zukva je autohtona vrsta kisele jabuke koja služi i kao svojevrstan simbol povijesne i kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

- Zukva ima široku krošnju i duboke korijene, stoga smo u tome našli određenu metaforu za ono što mi radimo. Bitno je reći da se na zukvu kaleme i ostale vrste, što mi radimo s glazbom, na nju dakle vežemo i ostale glazbene pravce kao što su džez, pop-glazba i klasična glazba. Na taj način dajemo nov prizvuk sevdahu, odnosno nečemu što već dugo živi - rekla je pjevačica sastava Divanhana Naida Čatić. Klavijaturist Neven Tunjić rekao je da je svaki sevdah drukčiji.

- Mi smo potekli iz današnjega vremena; mladi smo ljudi i željeli smo sevdah približiti sebi, mladima. Odatle ideja s džezom, elektroničkom glazbom i pop-glazbom koje smo dodali - rekao je Neven Tunjić.

Videosnimka današnjega izdanja mozaične emisije Dobro jutro, Hrvatska dostupna je na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi. T.K.

Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike