Osijek
POČETAK NOVIH PROJEKATA U ANTUNOVCU

U Poslovnu zonu stiglo 13 novih investitora!
Objavljeno 18. siječnja, 2018.
Već su prodane sve parcele, uz milijunska ulaganja privatnika, ali i Općine

Iako vrijeme pogoduje za brojne radove, Antunovčani kažu da će se radije strpjeti još izvjesno vrijeme, a onda se cijelo područje općine Antunovac pretvara u veliko gradilište. Pa krenimo redom od onih kapitalnijih projekata.

Načelnik općine Antunovac Davor Tubanjski kaže kako investitorski zalet kreće u Poslovnoj zoni koja ne samo da je sva popunjena nego je i dodatno proširena i već sada u njoj više nema ni jedne slobodne parcele jer su sve prodane.

- Zona je prijavljena na EU fondove, a riječ je o proširenju na novih 20 hektara koje se nastavlja od Reciklažnog dvorišta prema bivšem OLT-u na Brijestu. Naime, mi moramo riješiti infrastrukturu u tom dijelu. Mislim da je 13 novih investitora, koji su, kako se kaže, u “niskom startu” za početak gradnje nakon što mi završimo infrastrukturu. Prvi investitor, prijevoznik Mioč, već gradi svoj objekt budući da se naslanja na Reciklažno dvorište na najisturenijoj lokaciji prvog dijela Zone. Još bi tri-četiri investitora tako mogla početi s gradnjom svojih objekata. Dobra je stvar što smo razgovarali s investitorima da daju prednost zapošljavanja našim mještanima – kaže Tubanjski.

- Od projekata koji su uvršteni u proračun za 2018. godinu imamo odobren Kulturno-turističko-informativni centar Žnidarec u Ivanovcu, projekt je vrijedan 700-tinjak tisuća kuna. Odmorište Kolođvar završava se u ovoj godini na povijesnom lokalitetu, napravili smo rasvjetu na sportsko-rekreacijskom centru Ivanovac (projekt vrijedan 250.000 kuna), spremamo se za temeljitu rekonstrukciju Crkvene ulice u Ivanovcu, i to s dva milijuna kuna, 100 posto financiranu iz Ruralnog razvoja – kaže Tubanjski.

Načelnik najavljuje kako u realizaciju ide i projekt Poduzetničkog inkubatora i akceleratora u Poslovnoj zoni koji upravo prolazi javnu nabavu da bi na proljeće krenula prva etapa gradnje, a to je projekt od 21 milijun kuna.

- To je planirano kao zamašnjak za poduzetnike jer ćemo imati 30-ak ureda, skladišne prostore i sve namješteno da bi poduzetnici mogli krenuti s idejama. Cilj je olakšati im prve poslovne korake, a u tom prostoru će kroz sinergijsko djelovanje imati mogućnost da jedan drugome pomažu i poslovno se povezuju u nekim dijelovima posla. Očekujemo od mještana da pokrenu tvrtke, objekt je prilagođen IT sektoru, planirana je nabava 3D printera, očekujemo developere, web-dizajnere... U pregovorima smo s Gausom vezano uz Poduzetnički inkubator i time povezanim idejama. Sportsko-rekreacijski centar s jezerom je projekt koji ćemo tijekom iduće četiri godine pretvoriti u jednu lijepu priču uz novoformiranu građevinsku zonu gdje će se Antunovac širiti. Sportsku dvoranu, koja je planirana iza nove crkve, također smo nominirali kako bismo dobili sredstva za građenje. Dakle, što se tiče ovih projekata i sufinanciranja od strane Općine, imamo plan proračuna više od 50 milijuna kuna, a bazni nam je proračun do četiri milijuna kuna, što znači da smo ga svojim i nominiranim projektima digli više od 10 puta – kaže Tubanjski.

Darko PEJIĆ
STIPENDIRANJE, SUBVENCIONIRANJE VRTIĆA, POTPORE UDRUGAMA...

- Prošao nam je projekt Zaželi za zapošljavanje žena na 30 mjeseci u cilju smanjenja nezaposlenosti, a s istim ciljem provodi se i projekt javnih radova. Naravno, predvidjeli smo proračunom da nastavimo sa svim dosadašnjim aktivnostima poput stipendiranja, božićnica, potpore udrugama, subvencioniranja vrtića... Zadržavamo dosadašnji standard da općina Antunovac ostane poželjna za život jer je ključ svega dolazak mladih, zapošljavanje i da ostanemo i potvrđujemo, prema indeksaciji, da smo razvijena općina u Slavoniji. Naravno da ne stajemo s ovim projektima nego nastavljamo pripreme za druge uz iskorištavanje alternativnih i nacionalnih izvora sufinanciranja. Mi smo tu da iniciramo, a Županija da kao i drugima bude partner, potpora i otvaranje vrata i spoj s nacionalnom vlašću - poručuje Tubanjski.

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike