Regija
KOMUNALNA NAKNADA VEĆA ZBOG ZONA I KVADRATURA

Nakon legalizacije utvrđeno 270 tisuća neprijavljenih kvadrata
Objavljeno 18. siječnja, 2018.

BELI MANASTIR - S izmjenama i dopunom odluke o komunalnom redu, koje su vijećnici na sjednici Gradskog vijeća jednoglasno prihvatili, Beli Manastir više nije podijeljen u dosadašnjih šest zona, nego će ih u buduće biti četiri. Tako će veći dio Belomanastiraca plaćati i veću komunalnu naknadu, a osim novca građana u gradskoj će blagajni završavati i novac od komunalne naknade koju će ubuduće morati plaćati država i Osječko-baranjska županija (županijske ustanove), što do sada nije bilo slučaj. Probni izračuni kažu kako će na taj način Grad inkasirati gotovo pola milijuna kuna više nego do sada. Zbog prve nepopularne odluke, koja se odnosi na džep građana, gradonačelnik Tomislav Rob sazvao je jučer konferenciju za novinare, na kojoj je obrazložio donošenje takve odluke.

Odgovarat će na žalbe

- Odluku o komunalnoj naknadi morali smo promijeniti jer je nastao niz novih okolnosti s obzirom na vrijeme kada je donesena stara odluka, što se dogodilo 2006. godine. Dio građana do sada nije plaćao komunalnu naknadu, niti su bile uređene kvadrature prema kojima se ona obračunava, što je najveći problem. Nakon postupka legalizacije, naime, utvrđena je razlika u kvadraturi od čak 269.453 četvorna metra - istaknuo je Rob, naglasivši kako se mali broj Belomanastiraca odazvao na poziv za usklađenje podataka povučenih iz DGU-a, pa ih stoga ponovno poziva na usklađenje, bez plaćanja bilo kakvih naknada. Svjestan je, dodao je, kako će biti pritužbi, a na svaku će od njih reagirati radi utvrđivanja pravog stanja stvari.

Nastavljajući obrazloženje te nepopularne odluke, naglasio je kako je Grad u posljednjih desetak i više godina doživio određene promjene glede komunalnog uređenja, koje je zasigurno podignuto na višu razinu.

- Cijeli je grad, osim Popovačke ulice, primjerice, dobio kanalizaciju. Veći dio grada ima i javnu rasvjetu, pa smo morali pribjeći ovakvoj odluci. Neki dijelovi grada bili su neopravdano u drugoj ili trećoj zoni, što nije korektno prema onima koji su plaćali realnu cijenu. Za mene su svi građani jednaki - rekao je Rob, dodavši kako, u konačnici, povećanje komunalne naknade neće biti drastično. Riječ je o iznosima od 5 do 10 kuna mjesečno, osim za one koji nemaju prijavljenu točnu kvadraturu. Napomenuo je kako Grad ne podiže komunalnu naknadu kako bi zaradio na građanima, jer iznos ne odgovara, primjerice, ni trećini novca uloženog u obnovu 200-tinjak metara Ulice svetog Martina, nego će on biti uložen u održavanje javnih površina, nerazvrstanih cesta, groblja, javne rasvjete i slično.

Država ne plaća zaostatke

- Na sve ćemo se načine potruditi da ljudima koji budu plaćali veće račune, a i svima ostalima, uložena sredstva vratimo radom i razvojem komunalne infrastrukture - ustvrdio je te dodao kako će plaćanja komunalne naknade, kao i do sada, biti oslobođeni korisnici minimalne novčane naknade Centra za socijalnu skrb, kojih je u ovom trenutku oko 250. Za razliku od nekih gradova, Beli Manastir od države neće potraživati zaostatke, nego će odluku o komunalnoj naknadi početi primjenjivati od ove godine. Kako bi, na neki način, kompenzirao ovu odluku, Grad će poduzetnike (ugostitelje) osloboditi plaćanja poreza na korištenje javne površine ako pravna osoba plaća zakup te razmatrati iznos poreza na kuće za odmor, posebice takozvane voćarske kućice, o čemu će više riječi najvjerojatnije biti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Sudeći po određivanju novih zona, rečeno je na prošloj sjednici Gradskog vijeća, povećanje naknade najviše će, među ostalima, osjetiti vlasnici obiteljskih kuća u Beljskom naselju, koji su iz III. zone prebačeni u II. Najnoviji izračuni kažu kako će veće povećanje obuhvatiti i stanovnike Boesendorferove odnosno Filingerove ulice. Stanari belomanastirskih stanova u I. zoni neće osjetiti novu odluku. Ivica Getto

Bez naknade crkve i sportski objekti

Komunalna naknada ne plaća se za nekretnine u vlasništvu Grada Belog Manastira i ustanova kojima je Grad osnivač, za one koje služe vjerskim zajednicama te koje se upotrebljavaju za socijalno-humanitarne, kulturne i sportsko-rekreacijske svrhe, pod uvjetom da ih njihovi vlasnici ne daju u najam, podnajam i slično.

Prvoj i trećoj zoni isti koeficijenti

Prva i treća zona zadržat će dosadašnje koeficijente (1 i 0,70), a za drugu gradsku zonu umjesto dosadašnjih 0,90 i 0,80 koeficijent će biti 0,85. Četvrta gradska zona obuhvaća prigradska naselja Branjin Vrh i Šumarinu, a tamošnji će koeficijent biti 0,55 umjesto dosadašnjeg 0,50. Ta su naselja bila u petoj zoni, koja se ukida. Iznos komunalne naknade po četvornom metru izračunava se množenjem vrijednosti boda izraženom u kunama, koeficijenta zone i koeficijenta namjene.

Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike