Ekonomija
SURADNJA S MINISTARSTVOM BRANITELJA

Podravka poljoprivrednicima nudi otkup žitarica, voća i povrća
Objavljeno 18. siječnja, 2018.
U planu je otvaranje centara iz kojih će se proizvodi transportirati u Koprivnicu

Braniteljima poduzetnicima predstavljen je u kinodvorani virovitičkog Centra za kulturu Sporazum Ministarstva hrvatskih branitelja i tvrtke Podravka d.d. o otkupu poljoprivrednih proizvoda zadruga hrvatskih branitelja i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Na sastanku su bili i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i tvrtke Podravka iz Koprivnice, predstavnici braniteljskih zadruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na području Virovitičko-podravske županije čiji su nositelji ili članovi hrvatski branitelji. Prema Sporazumu očekuje se da će Podravka doći do potrebnih sirovina za svoju proizvodnju u Hrvatskoj, hrvatski branitelji do zaposlenja, a gospodarstvo općenito do povećanja proizvodnje. Sporazum su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

Stručna pomoć

Tim dokumentom regulirana je realizacija potencijalnog otkupa voća, povrća i žitarica zadruga hrvatskih branitelja za potrebe prerade Podravke za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Nakon što predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i Podravke obiđu cijelu državu i dobiju povratnu informaciju o zainteresiranosti poduzetnika i količinama sirovina koje će proizvesti za otkup, tijekom veljače uslijedit će potpisivanje ugovora. Podravka će proizvođačima pružati i stručnu pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji, koja se odnosi na edukaciju, osiguranje repromaterijala, te nadzor proizvodnje i kvalitete proizvoda. Na području županije u planu je otvaranje otkupnih centara iz kojih će se proizvodi transportirati u Koprivnicu.

Sastanak je organizirala Virovitičko-podravska županija u suradnji s Koordinacijom braniteljskih udruga. Pohvalivši projekt takve suradnje župan Igor Andrović istaknuo je da se u poljoprivrednom kraju upravo na sektoru poljoprivrede mora temeljiti razvoj cjelokupnoga gospodarstva županije.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin najavio je ispravljanje nepravde učinjene prema hrvatskim braniteljima kad su otišli u rat i ostavili svoja poljoprivredna gospodarstva, a država ih je onda pustila na nemilost otkupljivačima i neplatišama, rekao je Kirin, i dodao da će u Virovitici radi gospodarskog razvoja svi investitori imati određene olakšice.

Siguran plasman

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja o projektu je govorio izaslanik ministra Medveda umirovljeni pukovnik Zvonko Beljo. “Ovim programom želimo da se hrvatskim braniteljima i braniteljskim zadrugama osigura plasman njihovih proizvoda u Podravku”.

U ime Podravke govorio je direktor Sektora poljoprivrede i kooperacije Zdravko Dimač.

S obzirom na navodnjavane površine, na zainteresiranost poljoprivrednih proizvođača i na mogućnost gradnje sušare za voće i povrće na slatinskom području, gdje bi se mogla dobiti jeftina toplinska energija jer se grade dvije bioenergane, Dimač je naglasio da bi Virovitičko-podravska županija mogla postati hrvatsko središte za proizvodnju povrća. Na sastanku su bili prisutni i voditelj Referalnog centra za zadruge hrvatskih branitelja Ministarstva hrvatskih branitelja Dalibor Bajči, direktor Službe nabave primarnih sirovina u Podravki Zlatko Đelekovčan, predsjednik Zajednice branitelja „Gojko Šušak“ Zvonko Kožnjak, brojni hrvatski branitelji zainteresirani za otkup njihovih poljoprivrednih proizvoda, predstavnici županijske i virovitičke gradske vlasti i susjednih općina.

Petar ŽARKOVIĆ

Podravka će doći do sirovina, hrvatski branitelji do zaposlenja, a gospodarstvo do povećanja proizvodnje

Najčitanije iz rubrike