Dome slatki dome
ZAVRŠNI DETALJI

Dekorirajte zid slikama
Objavljeno 18. siječnja, 2018.
Nećete pogriješiti ako se poigrate slikama koje su stilski jednake, alii i kombiniranjem različitosti.

Koliko god prostor bio lijepo uređen, bez završnih detalja je bezličan i općenit. Predmeti poput zidnih ukrasa, tepiha, jastučića, zdjela ili zelenila dat će osobnost svakom prostoru i učiniti ga jedinstvenim.

Kako postaviti slike

Za sve one koji žele slijediti trendove i prostor dekorirati u skladu sa smjernicama koje je nametnuo sajam namještaja u Milanu Salone del Mobile, evo nekoliko savjeta kako odabrati i postaviti slike:

Postavite sliku velikog formata, na dominantan zid.

Motiv slike može biti apstraktan pa samim tim i oblik slike neobičan. Uz neobične oblike slike ne pristaju kompleksne sjedeće garniture koje će svojim oblikom, bojom i dizajnom narušiti ono što ste htjeli naglasiti. Uz ovakvu sliku možete kombinirati niz manjih klasičnih slika, jer je kombiniranje stilova u trendu. Važno je da su one međusobno srodne, tj. da su u istoj slikarskoj tehnici i jednakim okvirima. U protivnom se sklad može pretvoriti u nesklad.

Veliki format slike možete stvoriti i grupiranjem većeg broja manjih slika u jednu cjelinu. Nećete pogriješiti ako se poigrate slikama koje su stilski jednake, ali se vrlo zanimljive kombinacije mogu stvoriti i kombiniranjem različitosti. Osim slika, to mogu biti i fotografije ili dječji crteži. Ovakve kompozicije pristaju i malim prostorima, jer su elementi cjeline malog formata. Odlično će izgledati i na zidu hodnika.

Kod postave jedne slike velikog formata treba u obzir uzeti da su u trendu makromotivi flore i faune, ljudski lik, dječji i etnomotivi te apstraktna geometrija. Zbog svoje dimenzije, ovakava slika zahtijeva postavu u veći prostor. Može biti postavljena na zid ili jednostavno prislonjena na njega. Motiv može biti nacrtan ili oslikan po samom zidu.

Značenje slike

Veliki format slike možete postaviti i u manje prostore na način da vizualno umanjite značenje slike - postavite sliku iznad komode na koju ćete staviti niz malih dekorativnih predmeta. Njihov izražaj privući će pažnju. Vrlo je važno da se vizualno preklapaju sa slikom, a to ćete postići tako što će slika biti obješena neposredno iznad komode.

Osim etnomotiva na samoj slici, zid možete dekorirati tradicionalnim tapiserijama, koje će, neovisno o motivu, dati željeni efekt. Mogu biti postavljene iznad sjedeće garniture, komode ili čak biti skladno preklopljene s komodom. Ovakav detalj će zasigurno privući pažnju!

Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Možda ste propustili...

ZNATE LI PROČITATI GOVOR TIJELA

Što vam poručuje kućni ljubimac?

MODERNA KUPAONICA

Igra elementima

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POZITIVNO DJELOVANJE PASA

Havanezeri najbolje smanjuju stres

2

VRT - PRIPREME ZA NOVE RADOVE

Biljke pamte nepažnju i nestručnost

3

ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma