Kultura
CANTUS ANSAMBL I SUVREMENA GLAZBA ZEMALJA BENELUXA

Praizvedba skladbe “Dream Anthology” Tijmena van Tola
Objavljeno 18. siječnja, 2018.

Cantus Ansambl u Laubu, kuću za umjetnost i ljude, u ponedjeljak, 22. siječnja, donosi suvremenu glazbu zemalja Beneluxa. U tom će mu pomoći i ansambl s nizozemskom adresom, kvartet saksofona Ardemus. Ujedno i pobjednici Međunarodnog natjecanja za mlade glazbenike Ferdo Livadić 2016. ponovno će izvesti njima posvećenu skladbu Davorina Kempfa, In modo classico, praizvedenu u Samoboru 2017. Također, praizvest će i novu skladbu Dream Anthology mladog nizozemskog autora Tijmena van Tola.

S obzirom na tematsku odrednicu koncerta obuhvaćenu naslovom Glazba Beneluxa, drugi dio večeri čine djela uglednih luksemburških skladatelja Georgesa Lentza i Marcela Wenglera. Skladba Cardhu 2015. preminulog belgijskog skladatelja Luca Brewaeysa ima osobito emotivno značenje za Cantus Ansambl. Brewaeys je, naime, bio prvi skladatelj kojega je Cantus Ansambl ugostio 2009. u sklopu europskog kulturnog projekta Re:New Music, zahvaljujući kojem su umreženi skladatelji, ansambli, institucije i strukovne udruge, s ciljem približavanja suvremenog glazbenog stvaralaštva javnosti te izlaska glazbe i samih skladatelja izvan granica vlastite kulturne sredine.

Tijekom trodnevne je radionice u rujnu 2009. Brewaeys tako predstavio svoj opus i iznio vlastita skladateljska iskustva. Znakovito je da je Cantus Ansambl, koji se tada povezao sa skladateljem i njegovom glazbom, upravo na Samoborskoj glazbenoj jeseni, 24. rujna 2009., izveo Brewaeysovu skladbu Cardhu za komorni ansambl. Večerašnja izvedba Cantus Ansambla stoga je svojevrsni hommage skladatelju, najavljuju organizatori. N.Vek.

Možda ste propustili...

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente