Osijek
PANIKA ZBOG LAŽNE VIJESTI NA FB-U

Dr. Perić: Ospica nema. Cijepljenje je jako važno!
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Objava u javnoj FB grupi “Podrška osječkim vrtićarcima” u vezi s navodnom pojavom ospica u jednom osječkom vrtiću, podigla je na noge brojne građane, ne samo roditelje čija su djeca vrtićke dobi. Naime, na pitanje jedne majke ima li slučajeva ospica, jedna od članica spomenute FB grupe, čiji su podatci poznati redakciji, napisala je kako su se ospice pojavile kod jednog dječaka, i to u težem obliku, tijekom božićnih blagdana te da je neko vrijeme proveo u bolnici. Dječak je, navodno, školske dobi i iz zdravstvenih razloga nije mogao primiti cjepivo protiv ospica, a bolest je, kako je objevljeno na Facebooku, prenio na svoju sestru koja pohađa vrtić.

Ovu su objavu u opspicama demantirali u Dječjem vrtiću Osijek. Ravnateljica Marija Štambuk Čabaj rekla nam je kako je provjereno da je informacija netočna, što potvrđuju i u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i u Klinici za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

- Sloboda govora može stvoriti paniku. Mnogi su me već zvali i pitali je li bilo slučajeva ospica i svima kažem da ih u KBC-u Osijek nije bilo. Ta je priča s Facebooka vrlo neutemeljena - tko zna kakav se osip pripisuje ospicama te se širi fama oko toga. Mi ne samo u Osijeku, nego i u Hrvatskoj, nismo imali zabilježen slučaj ospica. Ne vjerujem da bi ijedan liječnik takvu informaciju zadržao na razini obiteljske medicine - poručila je predstojnica Klinike prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić.

Dodaje kako je procijepljenost u Hrvatskoj vrlo visoka, iznosi od 95 do 97 posto stanovništva. Kad bi pala ispod 70 posto, bolest poput ospica javila bi se u blažem obliku čak i kod cijepljene djece. Visoka procijepljenost, kaže nadalje, jamči da morbila (ospica) nema, pa čak ni unutar 30-ak godina na Klinici liječnici se nisu susreli s takvim slučajem.

- Ipak, javno moram podsjetiti na važnost cijepljenja. Jer ako se djeca prestanu cijepiti, neke će se bolesti vratiti. Moram naglasiti kako u svijetu nema dokaza da cijepni virusi izazivaju teške slike bolesti, nego je daleko veća korist od cijepljenja - poručuje dr. Perić.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo neprestance ističe kako je cijepljenje najbolji način za zaštitu djece od ospica. “Brojni su znanstveni dokazi da primjena cjepiva nije povezana s navodnim nuspojavama kojima protivnici cijepljenja neopravdano zastrašuju stanovništvo, poput autizma, šećerne bolesti kod djece, autoimunih bolesti, kroničnih alergijskih bolesti, te kronične upalne bolesti crijeva”, ističu u HZJZ-u.

Marija MIHELIĆ
CIJEPLJENJE SE ODGAĐA U SLUČAJU AKUTNE INFEKCIJE

Kad su u pitanju djeca sa zdravstvenim poteškoćama danas se ona, kaže dr. Perić, gotovo sva mogu cijepiti protiv ospica.

- Ne mogu se procijepiti djeca koja imaju akutnu infekciju, čak samo i prehladu u trenutku kada bi se trebala cijepiti. No, to ne znači da se za tri do pet mjeseci, ili u nekom drugom razdoblju, ne mogu cijepiti. Cijepljenje se samo odgađa - kaže dr. Perić.

95 - 97

posto iznosi procijepljenost stanovništva u Hrvatskoj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike