Regija
SREDNJA ŠKOLA ISIDORA KRŠNJAVOG NAŠICE

Srednjoškolci i profesori sami napravili informatičku učionicu
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

NAŠICE

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja uspješno povlači nacionalna i europska sredstva za svoje obrazovne projekte. Do sada su osmislili i obnovili srednjoškolsko igralište, a sve je spremno za početak realizacije projekta opremanja stočarskog praktikuma i laboratorija za analizu tla. U okviru projekta mobilnosti Erasmus+ odrađuju stručnu praksu u inozemstvu. Nesvakidašnji blagdanski poklon napravili su pred kraj godine, opremivši informatičku učionicu. Naime, učenici 4. razreda koji se obrazuju za zanimanje tehničar za elektroniku i njihovi profesori Josip Brkić i Darko Eršetić sami su sebi jednu običnu učionicu pretvorili u informatičku.

Sami su se snašli za financijska sredstva i sami odradili posao. Od Osječko-baranjske županije dobili su oko 20.000 kuna, što su utrošili za nabavu opreme. Premda se nekima može činiti kako nije riječ o velikoj brojci, činjenica je da su gotovo toliko uštedjeli novca školi jer su sami odradili cijeli posao.

- Imamo četiri informatičke učionice, no odlučili smo, zahvaljujući sredstvima Županije, urediti još jednu učionicu. Nabavili smo 15 mikroračunala koja imaju prednost u odnosu na jeftinije PC-je jer imaju kompatibilne programe s modelima elektroničkih sklopova. Dakle, povećat će se operativna mogućnost rada s različitim modelima strujnih krugova na tim mikroračunalima - kaže Darko Eršetić.

Zanimljivo je da su učenici zajedno s profesorima postavili i potrebne instalacije iako nisu budući elektroinstalateri nego tehničari za elektroniku. Tako su nadareni učenici unaprijedili svoje znanje.

- Iskoristili smo dobru volju naših učenika i njihovo slobodno vrijeme, a oni dobili i nove stručne kompetencije. Osim toga, što je možda i mnogo važnije, kada učenici sami nešto naprave, to bolje čuvaju i više cijene. Jednostavno, ponosni su na svoj rad - kaže Eršetić.

Njegov kolega Josip Brkić zapravo je glavni “krivac”. Budući da predaje elektrotehničku skupinu predmeta zajedno s računalstvom, htio je učionicu prilagoditi tome pa je nabavljeno 15 komada malih računala Raspbbery Pi 3 koja su koštala 450 kuna, jednako toliko monitora za koje su izdvojili po 1000 kuna, te miševe i tipkovnice.

Vrijedne učenike čeka i nagrada. Početkom veljače njih 17 putuje u Španjolsku i Portugal u sklopu programa Erasmus+ te će tamo odraditi dvotjednu stručnu praksu.  

- Učenici će 16 dana biti na stručnoj praksi. Ovo nije prvi put da odrađujemo praksu u inozemstvu. Prije dvije godine učenici su bili u Irskoj. Imamo već prijavu za sljedeću godinu i nove planove. Osim Španjolske i Portugala, smiješi nam se i Italija – priča Josip i za kraj dodaje da nema stajanja kada je riječ o stjecanju stručnih kompetencija. Snježana Fridl

Snježana FRIDL
Učenici zadovoljni

Da su zadovoljni i učenici potvrdili su Benedikt Oršulić i Marin Lončarić. Benedikt, koji je prije nekoliko godina bio prvi u županiji iz fizike te sedmi u državi iz osnove elektronike i mjerenja u elektronici, rekao je da ga je sudjelovanje u opremanju učionice razveselilo i obogatilo. Marin kaže da su iz ovog iskustva učenici puno naučili o sebi, ali i o svojim kolegama.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike