Ekonomija
PETAR ŠIMIĆ, ZAMJENIK PREDSJEDNIKA HUP-OVE UDRUGE MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA

Mali i srednji poduzetnici kičma su hrvatske ekonomije
Objavljeno 17. siječnja, 2018.

Na temu poduzetništva razgovarali smo i s Petrom Šimićem, zamjenikom predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Mali i srednji poduzetnici trebali bi biti nositelji zamašnjaka hrvatskog gospodarstva. Jesu li to doista?

- U Hrvatskoj segment malih i srednjih poduzetnika zapošljava 67 % svih ukupno zaposlenih te sudjeluje s oko 50 % u ukupnom izvozu (60 % u segmentu usluga i 40 % u segmentu proizvoda). Mislim da ova statistika dovoljno govori o tome koliko su mala i srednja poduzeća važna za naše gospodarstvo. Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek imamo prevelik udio javnog sektora u gospodarstvu što koči da mala i srednja, ali i velika privatna poduzeća ostvare svoje maksimalne potencijale i daju još veći doprinos. U Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji 99 % registriranih poduzeća pripada u kategoriju malih i srednjih poduzeća.

Mnogi tvrde da mali i srednji poduzetnici "guraju " domaću ekonomiju, iako se to možda baš i ne vidi.

- Mali i srednji poduzetnici nisu samo nositelji zamašnjaka nego su definitivno i kičma trenutne hrvatske ekonomije. Statistika je u tom segmentu neumoljiva. Uspjesi i pozitivni primjeri malih i srednjih poduzeća medijski su zasjenjeni vijestima o negativnim primjerima poslovanja i temama sanacija poslovanja.

Također, u posljednje se vrijeme može čuti da se malo i srednje poduzetništvo pokazalo kao najžilaviji sektor gospodarstva s obzirom na tešku borbu s hrvatskom birokracijom, splet niza propisa, nameta...

- Poduzetništvo je postojalo i u kapitalizmu i u socijalizmu, pa čak i u feudalizmu. Kroz povijest su mali i srednji poduzetnici pokazali da su najžilaviji dio gospodarstva, a razlog tome je što racionalno upravljaju svojim troškovima i efikasnošću, za razliku od velikih sustava koji nemaju zainteresiranog vlasnika orijentiranog prema maksimizaciji učinka, tj. profita.

Najavljene su velike reforme u ovoj godini - porezna rasterećenja i slično. Kakve će to, po vama, imati učinke za ovaj sektor gospodarstva?

- Svakako pozitivne, i mali i srednji i veliki poduzetnici pozdravljaju te mjere. Nadamo se da ćemo vidjeti i nove korake izvan porezne reforme, prije svega reformu pravosuđa i reformu javne uprave. Sudski procesi u Hrvatskoj traju rekordno i imaju nepredvidive ishode, što tjera kako strane tako i domaće investitore-poduzetnike da svoje ulažu u drugim državama, odnosno da i domaće investicije štite tako da formalni vlasnici budu njihove firme iz Nizozemske ili iz Velike Britanije. Javna uprava je neefikasna i skupa.Z. Rupčić

SVAKODNEVNO RAZMATRAMO GDJE ĆEMO OSTVARITI NAJVEĆU DODANU VRIJEDNOST

Što bi, prema vašem mišljenju, mogla i trebala učiniti država?

- Država treba što je više toga pustiti na tržište, s jedne strane kapitalizirati imovinu koju ima, a s druge strane omogućiti toj imovini da se bolje i brže razvija. Država treba shvatiti da smo unutar EU-a svi pozvani da svoje poduzetničke ideje ostvarujemo u kojoj god državi članici želimo, te da svi mi poduzetnici/investitori, ne samo strani nego i domaći, svakodnevno razmatramo gdje ćemo ostvariti najveću dodanu vrijednost. I veliki i srednji i mali poduzetnici, ali i radnici iz privatnog sektora, svi imaju isti cilj, a to je stvaranje veće dodane vrijednosti koju onda raspodjeljuju među sobom na plaće, nove investicije i na posljetku dividende.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike