Sport
MAGNUS WISLANDER

Duvnjak me podsjeća na mene, a Cindrić je sad najbolji na svijetu
Objavljeno 16. siječnja, 2018.
Wislander je bio jedan od najboljih rukometaša čuvenih Bengan Boysa

Vezani članci

IZ ŠVEDSKOG TABORA: NICKLAS EKBERG

Hrvatska je pred svojom sjajnom publikom favorit

HRVATSKA – ŠVEDSKA (UTORAK, 20.30 SATI)

Očistiti i švedski stol pa u Zagreb krenuti sa četiri boda

Bio je jedan od najprepoznatljivijih i najboljih igrača među Bengan Boysima, švedske reprezentacije koja je harala rukometom u posljednjem desetljeću prošloga i prvim godinama 21. stoljeća.

Magnus Wislander bio je dvaput svjetski prvak, četiri puta europski, ni jednom olimpijski. Na Olimpijskim igrama Švedska je igrala četiri puta u finalu, Wislanderova generacija tri puta (jednom u Londonu 2012.), i nikada nisu stigli do najvišeg trona. U Atlanti im je na tom putu stajala Hrvatska.

Karijeru je završio 2002. nakon što je osvojio naslov europskog prvaka u svojoj zemlji, a njegov dres s brojem 2 “umirovljen“ je na vrhu dvorane u njemačkom Kielu. Nakon karijere, gotovo bez iznimke, na velikim natjecanjima viđali smo ga kao radijskog sukomentatora za švedski nacionalni radio. Ipak, i danas je u svojoj zemlji mnogo poznatiji kao bivši rukometaš nego kao radijski voditelj.

- Ne, nisam sigurno radiostar. Angažiran sam samo za vrijeme velikih natjecanja.

Loše je Švedska krenula u prvenstvo?

Nervoza i pritisak

- Svi smo vrlo razočarani nakon prvog meča. Bilo je dosta nervoze i pritiska prve utakmice. To se dogodilo, i mislim da je to razlog poraza.

U drugom meču bilo je to mnogo bolje?

- Rekao bih da smo igrali vrlo dobro u prvom poluvremenu protiv Srbije. Igrali smo rukomet kakav želimo igrati, brzi rukomet s dosta tempa. U drugom poluvremenu nije bilo loše kao u prvome susretu. Možda malo bolje.

Hrvatska ga je oduševila? I ono što prikazuju naši igrači, ali i atmosferom u dvorani.

- Protiv Srbije odlična momčad. Protiv Islanda ne tako vrhunski, ali imate publiku iza sebe, odličnu atmosferu. Naravno, igrači žele u takvoj atmosferi dati svoj maksimum i zasad to pružaju.

Posebna hvala Luki Cindriću.

- Za mene je on trenutačno najbolji igrač na svijetu?

Bolji od Duvnjaka?

- U ovom trenutku da, Duvnjak je ozlijeđen i bio je dugo odsutan. Cindrić je odigrao dvije vrhunske utakmice, ima ideju i daje tempo igri.

I mi bismo bodove

Često pitamo isto pitanje o švedskom rukometu posljednjih godina? Kada će se roditi generacija na tragu Vaše?

- Imamo novu generaciju, želimo igrati drukčiji rukomet. Prije smo više imali odlične pojedince i više rješavali individualno. Sada više igramo kao momčad. Radi se jako mnogo i posebno se naglašava taj momčadski duh i koliko je to važno.

Švedska devedesetih, Hrvatska s Balićem, Francuski “Les experts“. Tko je najbolji od tih generacija?

- Svakako Francuska u posljednjih deset godina. Odlični igrači, fizički moćni i odlična momčad. Ali, ne bih nikoga posebno uspoređivao. Sve su to bile odlične momčadi.

Wislander je bio odličan “srednjak“, a pred kraj karijere čak je bio i pivot. Tko Vas od današnjih TOP igrača najviše podsjeća na Vas?

- Uh, da malo razmislim. Recimo Duvnjak. Igra dobro u obrani, a on je jedan od onih igrača koji odlično vidi cijeli teren i sve oko sebe. A takvih je danas u rukometu vrlo malo.

A što će se dogoditi danas navečer?

- I vama i nama je to vrlo važna utakmica. Nadam se kako će Švedska ipak uspjeti prenijeti neke bodove u drugi krug - zaključio je “kolega” Wislander.

Krešimir LACKOVIĆ

Magnus Wislander

švedska rukometna legenda

Prije prvenstva rekao bih da je favorit Njemačka. Francuska je uvijek tu, naravno i Hrvatska. Igrate kod kuće, želite osvojiti to prvenstvo, vratilo vam se nekoliko iskusnijih igrača i imate sjajnu podršku publike

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana