Sport
ODUŠEVIO SPLIĆANE

Ovo je jedan sasvim drukčiji Mamić
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Ovaj Mamić ne psuje i ne prijeti novinarima, niti dere košulje. Jedino što “dere“ to su suparničke mreže. Ovo je Mamić koji je oduševio Splićane. Nakon čijih pogodaka se događa nešto nezamislivo. U pola Splita 12 tisuća gledatelja skandira Mamić, Mamić... Kada vidite Marka Mamića i kada progovori, shvatite da je potpuna suprotnost onom najpoznatijem Mamiću. Na presicu je stigao s naočalama na očima. Dok se ne podigne na noge i shvatite kako u njemu ima dva metra, možete zaključiti kako je više član MENSE, a ne hrvatske rukometne reprezentacije. No, ovaj Mamić, osim što ima top u ruci, ima i kliker u glavi. Studira na visokoj školi Aspira, govori četiri strana jezika. Sreća u nesreći je bila to što je za još uvijek kratku karijeru ovaj 24-godišnjak već bio član tri inozemna kluba. Rodom iz Garešnice, prvoligaški rukomet igrao je u kutinskoj Moslavini, odakle je tada član kadetske reprezentacije Hrvatske, koju je vodio Vedran Ćurak, otišao u švicarski Kadetten Schaffhausen. Krenuo je drukčijim putem, dokazavši kako se može uspjeti i ući u reprezentaciju i da nisi bio pod Zagrebovom kapom. Iz Švicarske je otišao put Dunkerguea. Kao igrač u Francuskoj Željko Babić uvrstio ga je među standardne reprezentativce. Briljirao je na SP-u u Francuskoj, no ljetos je otišao u poljski Kielce. Mislilo se na višu razinu, no Talant Dušebajev imao je sasvim drukčiju ideju. Počeo je od Mamića stvarati više igrača za obranu. Pred EP-om bila je sumnja je li izgubio pucački nagon. Kada netko za 11 minuta u igri postigne četiri pogotka jasno je kako on još postoji.

- Ne bih ništa o svom statusu u klubu. Kada dođeš u novi klub moraš biti spreman i na promjene. Ja sam uvijek bio spreman. U reprezentaciji ne razmišljam o tome koliko ću igrati. Kada me trener stavi moram biti spreman. Naravno, nije lako čekati, jer svi bi htjeli igrati. Ali, s druge strane, ništa ti ne smije biti teško ako je za dobrobit ekipe i reprezentacije. Kada dobiješ priliku moraš biti sretan i moraš se potruditi to i opravdati.

Kaže kako mu je mnogo lakše kada pokraj sebe ima Cindrića i Karačića.

- Mnogo je jednostavnije igrati s njima. Kada oni napadaju zonu otvori se rupa u obrani i dobije se više prostora za šuteve.

Slijedi Švedska?

Nezgodna ekipa koja je prije Europskog prvenstva slovila među kandidatima za medalju. Loše su ušli u prvenstvo, ali su se protiv Srbije pokazali mnogo boljima. Mislim da će biti dvostruko teže nego dosad. Ali, ako ih svedemo na mali broj pogodaka, onda sigurno dobivamo. Oni su momčad koja teži brzoj igri i tranziciji.

Je li itko došao u Split iz Garešnice?

- Samo bratić sa svojim prijateljima. Ne znam točno koliko ih je došlo. Svi se spremaju za Zagreb. Tamo će ih biti mnogo više - zaključio je u ovom trenutku omiljeni hrvatski Mamić. K. Lacković

Marko Mamić

hrvatski rukometaš

U Splitu se skandira Mamić, Mamić... Svašta ćemo još doživjeti! Atmosfera je zbilja fenomenalna, rijetko sam kada to osjetio u životu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike