Novosti
OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA RH

Hrvatska je bila i bit će čimbenik mira i suradnje
Objavljeno 15. siječnja, 2018.
Predsjednica Republike: Zdušno se zalažem za decentralizaciju u Hrvatskoj

U povodu 6. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 20. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović organizirala je prijam u Muzeju grada Iloka za članove diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

U prigodnom je govoru istaknula kako hrvatski narod nije želio rat, niti je želio žrtve i zato je hrvatsko državno vodstvo, vodeći se državnim interesima i najvišim moralnim uvjerenjima, prihvatilo plan mirne reintegracije kao zalog pomirenja i zajedničkoga života svih koji Hrvatsku smatraju svojom domovinom.

- Danas u Iloku želim izraziti isto uvjerenje, istu opredijeljenost i istu odlučnost. Hrvatska je bila i bit će čimbenik mira i suradnje sa svima koji to žele. Stojeći nadomak granice s Republikom Srbijom, mi i danas našim susjedima pružamo ruku mira i suradnje u nadi da u Srbiji imamo iskrenog sugovornika u procesu nalaženja odgovora na otvorena bilateralna pitanja, kao i za suradnju u svim pitanjima i novim izazovima kojima nas može izložiti budućnost - rekla je predsjednica, i istaknula ustrajno nastojanje Hrvatske za unaprjeđenjem dobrosusjedskih odnosa na prostoru jugoistočne Europe. Poručila je kako su neki od tih odnosa još uvijek opterećeni sjećanjima i traumama rata koje treba zaliječiti iskrenom suradnjom i otvorenim dijalogom.

- Nastavit ću predanu politiku zagovaranja dijaloga sa susjednim državama i rješavanja otvorenih pitanja u pozitivnom ozračju. Jedino se na taj način može graditi suradnja na zdravim i čvrstim europskim temeljima, naglasila je Grabar-Kitarović, te dodala kako je pred nama zadaća daljnjeg unaprjeđenja sadržaja socijalne i pravne države u kojoj će svatko ostvarivati dostojanstven život.

U ime diplomatskog zbora predsjednici je zahvalio apostolski nuncij monsinjor Giuseppe Pinto.

Prije svečanog prijma predsjednica se sastala s predstavnicima vlasti Grada Iloka i posjetila Osnovnu školu Julija Benešića. Tom je prigodom ukazala na velike demografske probleme na istoku države i naglasila nužnost uvođenja hitnih mjera kako bi se zaustavili demografski problemi

- Zdušno se zalažem za decentralizaciju u Hrvatskoj, kako funkcionalnu tako i fiskalnu. Mislim kako je poljski model decentralizacije, u okviru kojega su nadležnosti s države prebačene na vojvodstva, dobar model, jer su potom ostvarili dobre rezultate. Nužno je stvoriti pretpostavke za ulaganje, otvaranje novih radnih mjesta, vrtića i škola, ali i poboljšati prometnu infrastrukturu - rekla je, i istaknula probleme u državnoj birokraciji, te dodala kako bi Ministarstvo regionalnog razvoja trebalo decentralizirati da bi ono funkcioniralo ne samo u Zagrebu, nego i na terenu, pri čemu bi veliku ulogu imali župani, gradonačelnici i načelnici, jer najbolje poznaju stanje na terenu.

- Zatvaranje određenih institucija također je pridonijelo iseljavanju iz nekih sredina. Racionalizacija je bitna za gospodarenje financijskim sredstvima, ali sve treba staviti na vagu kako bismo vidjeli što pojedine odluke u konačnici donose - zaključila je Grabar-Kitarović.

Dragana KORPOŠ
PONOVNO POHVALA “ŽUTIM ZENGAMA” IZ BOROVA

Predsjednica Republike posjetila je i tvrtku Borovo u Vukovaru gdje je u pratnji predsjednice uprave Gordane Odor obišla nekoliko pogona i upoznala se s trenutačnom situacijom u tom poduzeću, te s njihovim planovima za budućnost. Posebno je pogledala pogon u kojem se izrađuju borovske čizme “žute zenge”, koje je nosila u prošlogodišnjoj koloni sjećanja u Vukovaru, a koje su nosili branitelji Vukovara u obrani grada 1991. godine. “Drago mi je da je nakon kolone sjećanja mnogo ljudi u zemlji i inozemstvu prepoznalo vrijednost i kvalitetu proizvodnje Borova”, rekla je Grabar-Kitarović, i naglasila kako posjetom Borovu želi dati podršku poticanju domaće proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta u Borovu, Vukovaru i cijeloj Slavoniji, Baranji i Srijemu.

PREMIJER: IZGRAĐUJEMO MODERNO I UKLJUČIVO DEMOKRATSKO DRUŠTVO

U povodu 26. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i 20. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, premijer Andrej Plenković uputio je poruku hrvatskim građanima u kojoj je istaknuo kako je međunarodno priznanje tadašnje Europske zajednice bilo prekretnica koja je ubrzala uspostavu diplomatskih odnosa između Hrvatske i brojnih zemalja diljem svijeta, te otvorila put članstvu u UN-u. “Zahvaljujući političkoj viziji i državničkoj mudrosti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, herojskoj žrtvi hrvatskih branitelja, te umješnosti hrvatske diplomacije, hrvatski je narod stekao svoju slobodu unatoč agresiji Miloševićeva režima i nepovoljnim međunarodnim okolnostima”, navodi predsjednik Vlade RH. Podsjeća i kako je mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja jedna od najuspješnijih mirovnih operacija u povijesti UN-a, jer je stvorila temelje za proces pomirbe, suživota i integracije. “Hrvatska je u proteklim godinama ostvarila ključne strateške ciljeve, posebice članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, te izgrađuje moderno i uključivo demokratsko društvo u kojem se poštuju najviše vrijednosti zapadnih demokracija. Ohrabrena pozitivnim gospodarskim trendovima i rezultatima, Vlada je okrenuta budućnosti te nastavlja provoditi strukturne reforme radi poboljšanja standarda hrvatskih građana i izgrađivanja prosperitetne Hrvatske”, zaključuje premijer. D.Pav.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike