Novosti
PRVA FAZA USLUGE E-NOVOROĐENČE

Prijava rođenja djeteta odsad na jednom mjestu
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Prva faza uvođenja prijave djeteta preko e-Novorođenče usluge stupila je na snagu prošloga tjedna i roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta sve potrebno mogu obaviti na jednom mjestu, u matičnim uredima diljem Hrvatske.

Kako su priopćili iz Ministarstva uprave, sukladno najavama ministra uprave Lovre Kuščevića, roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta sve potrebne prijave mogu obaviti u matičnom uredu. Nova usluga koja je dostupna u svim matičnim uredima u Hrvatskoj roditeljima omogućuje upis djeteta u maticu rođenih, upis djeteta u evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja, reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta te podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

“Uvjerenje o prebivalištu djeteta roditelji mogu dobiti odmah nakon završetka upisa u matičnom uredu, dok će HZZO u roku od 15 dana dostaviti zdravstvenu iskaznicu djeteta na adresu prijave prebivališta te nakon odobrenja zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore u roku od 45 dana isplatiti novčanu potporu na račun roditelja”, naglašavaju iz Ministarstva uprave. Najavljuju da će do kraja siječnja preko sustava e-Građani omogućiti roditeljima prijavu rođenja djeteta preko interneta. Na taj će način roditelji iz vlastitog doma biti u mogućnosti obaviti prijavu rođenja identično kao i u matičnom uredu.

“Prijavom rođenja djeteta preko sustava e-Građani (interneta) roditeljima će se preko osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti: elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah nakon odobrenja upisa), elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah nakon odobrenja upisa), uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah nakon odobrenju upisa), potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave (Tiskanica T2), potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana)", kažu u Ministarstvu.

Riječ je o projektu koji je razvilo Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Prema procjeni Ministarstva uprave, novom uslugom e-Novorođenče građani će uštedjeti više od 100.000 sati koje bi proveli čekajući na šalterima. Isto tako, roditelji će pri upisu djeteta preko sustava e-Građani uštedjeti 40 kuna koje bi u matičnom uredu platili za taksene pristojbe. Na godišnjoj razini taj iznos približno iznosi 1.616.000 kuna.

“Već krajem ovog mjeseca prijavu rođenja djeteta roditelji će moći odraditi iz svog naslonjača te ovim putem pozivamo naše građane da koriste sustav e-Građani i time si olakšaju život uz znatne uštede”, poručilo je Ministarstvo uprave. H/D.Pav.

USLUGA U MATIČNIM UREDIMA

Nova usluga koja je dostupna u svim matičnim uredima u Hrvatskoj roditeljima omogućava:

l upis djeteta u maticu rođenih

l upis djeteta u evidenciju državljanstva

l prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja

l reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta

podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

100

tisuća sati koje bi proveli čekajući na šalterima, prema procjeni Ministarstva uprave, građani će uštedjeti novom uslugom e-Novorođenče

Možda ste propustili...