Osijek
ODLASCI IZ KBC-A OSIJEK NASTAVLJENI I U 2018.

Otkaz u bolnici dali prof. dr. sc. Gugić, doc. dr. sc. Vidović i dr. sc. M. Rosso
Objavljeno 16. siječnja, 2018.
Kao razlog navode nezadovoljstvo stanjem u KBC-u i nemogućnost napredovanja

Prema posljednjim službenim podatcima Ravnateljstva Kliničkog bolničkog centra Osijek, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju do rujna prošle godine osječku je bolnicu napustilo 66 liječnika specijalista, a egzodus se nastavlja. Tako je osječka bolnica u 2018. godinu ušla bez četiri renomirana liječnika, koji su u ovoj zdravstvenoj ustanovi odradili više desetljeća staža.

S 2. siječnja u KBC-u Osijek prestao je radni status prof. dr. sc. Damira Gugića, koji je u čak dva mandata bio predstojnik Odjela za radioterapiju i onkologiju. On je, naime, krajem prošle godine svojevoljno odlučio dati otkaz u ovoj ustanovi.

– Nisam više želio raditi u takvim uvjetima i biti dio takvog tima - komentirao je prof. Gugić, aludirajući na svoje neslaganje s aktualnim vodstvom ove zdravstvene ustanove te njihovim odnosom prema struci i liječnicima, ali i pacijentima i načinu liječenja. Ovaj izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu kaže kako se na otkaz odlučio nakon 25 godina rada u ovoj bolnici.

– Za sada ostajem na MEFOS-u i predajem na srednjoj Medicinskoj školi. Zvali su me iz bolnice u Mariboru da preuzmem njihov onkološki odjel, ali mi to za sada ne odgovara. Moram reći da se osjećam preporođeno i nisam požalio ni tren zbog svog poteza - iskren je prof. Gugić.

S prvim je danom 2018. godine radni staž u KBC-u Osijek prestao i poznatom abdominalnom kirurgu, doc. dr. sc. Draženu Vidoviću, koji je odlučio prijeći u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, gdje je dobio mjesto predstojnika Zavoda za abdominalnu kirurgiju.

– Moram reći da sam htio promjenu, a u osječkoj sam bolnici osjećao da ne mogu napredovati. U KBC-u Osijek radio sam od 1993., što znači 25 godina. Nažalost, znam još nekoliko kolega koji planiraju svoj odlazak iz ove ustanove - kometirao je svoj odlazak doc. Vidović, koji se u Zagreb preselio s cijelom obitelji.

S prvim je siječanjskim danima završio 20-godišnji radni staž u osječkoj bolnici i dr. sc. Marinele Rosso, bivše pročelnice Kliničkog odjela za kirurgiju glave i vrata, plastično rekonstruktivnu i opću ORL kirurgiju. Ta je liječnica odlučila prijeći na radno mjesto u Poliklinici Rosso, u vlasništvu svog supruga, poznatog ginekologa, dr. med. Miće Rosse.

– Istina je da sam odlučila napustiti osječku bolnicu. Mogu samo reći da se tamo više nisam ugodno osjećala. Srećom, imala sam kamo otići jer suprug i ja imamo privatnu polikliniku u Osijeku, ali mi je žao onih kolega koji si taj luksuz ne mogu priuštiti - komentirala je dr. sc. Rosso.

Inače, od nove je godine u mirovinu otišao nekadašnji predstojnik Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek, prof. dr. sc. Darko Čuržik.

Dakle, osječka je bolnica u prvim danima ove godine ostala bez specijalista s doktoratom znanosti i znanstvenim zvanjima. No, unatoč opetovanim zamolbama iz Glasa Slavonije prema Ravnateljstvu KBC-a Osijek da se očituju o odlasku svojih renomiranih specijalista s dugogodišnjim iskustvom u liječenju pacijenata i o eventualnim planovima za privlačenje specijalista, bolnička se uprava oglušila i do izlaska ovog članka nije odgovorila na naš upit. Opravdano se postavlja pitanje posjeduje li osječka bolnica još dovoljno kadra sa znanstvenim zvanjima kako bi uopće ispunjavala uvjete za status KBC-a? Recimo kako se na ovaj upit Glasa Slavonije oglušilo i Ministarstvo zdravstva.

Nefreteta Z. EBERHARD

Trpimir Goluža

predsjednik Hrvatske liječničke komore

NIJE SVE U NOVCU, NEZADOVOLJNI SU I NEMOGUĆNOŠĆU NAPREDOVANJA

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. Trpimir Goluža, još je u ožujku prošle godine upozorio kako razlozi odlaska liječnika nisu isključivo financijske prirode, kako se često misli.

- Prije svega, razlog je nezadovoljstvo liječnika sadašnjom situacijom u zdravstvu i pravnom nesigurnošću. Naime, liječnici u Hrvatskoj su preopterećeni, a posebno su nezadovoljni zbog nemogućnosti daljnjeg napredovanja u struci i razvijanja vlastitih profesionalnih ambicija - kometirao je dr. Goluža.

Upravo je to razlog i odlazaka liječnika koje spominjemo u ovom tekstu.

šutnja

IZ UPRAVE KBC-a NE ODGOVARAJU NA UPITE O ODLASKU

Činjenica je da je primljeno mnogo specijalizanata, no oni ne mogu nadomjestiti iskusne specijaliste

Možda ste propustili...

UOČI JESENSKOG UPISNOG ROKA NA OSJEČKOM SVEUČILIŠTU

Upisano samo dvije trećine brucoša, nikad više slobodnih mjesta!

CENTAR TEHNIČKE KULTURE

Radionice u novoj nastavnoj godini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZELENA OAZA UDALJENA PET KILOMETARA OD OSIJEKA

Stara Drava - jedno od
najboljih ljetnih izletišta

2

GODIŠNJI ODMORI U OBITELJSKOJ MEDICINI

Više od 3000 pacijenata na jednog liječnika!

3

SUGRAĐANI: POLJAKINJA MAŁGORZATA STANISZ

Bivša lektorica poljskoga ostala u Osijeku zbog ljubavi

oglas