Osijek
VIŠE POSJETA AMBULANTI

Veterinari: I psi su virozni
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Najčešće sezonske bolesti, poput gripe, viroze i angine, mogu pogoditi i životinje, odnosno kućne ljubimce. Tako, primjerice, najboljem čovjekovu prijatelju tijekom zimskih mjeseci pada imunitet te lako može oboljeti od viroza, koje mu utječu na probavu, dišne putove, pokretljivost, pa i raspoloženje.

Potvrđuje to i situacija u veterinarskim ambulantama, kamo vlasnici dovode pse koji nisu preventivno cijepljeni. U Veterinarskoj stanici Osijek rekli su nam kako posljednjih tjedana imaju više pacijenata. Psi najčešće dolaze s parvovirozom, koja se može pokupiti u prirodi, a čiji su simptomi povraćanje, proljev i dehidracija. Ta se bolest liječi antihistaminicima, antibioticima i infuzijama.

- Tijekom zimskim mjeseci jedan od najvećih problema postaje i virusni kašalj, koji psi mogu pokupiti čak i od ljudi, jer su to srodne bolesti. Iako neki veterinari misle da je to nemoguće, meni iskustvo govori da sa psima koji imaju visoke temperature često dolaze vlasnici kojima netko od ukućana ima virozu - objasnila je veterinarka Marga Domes-Čamagajevac iz Veterinarske ambulante Fury, istaknuvši kako se bolest u takvim slučajevima manifestira suzenjem očiju, curenjem nosa, kašljem i temperaturom, baš kao i u ljudi. Viroze kod pasa lako se liječe antibiotskom terapijom. Također, hladnoća potiče reumatske bolove u starijih pasa, koji se zimi otežanije kreću. Naposljetku, velik problem nastaje i kada se zbog snijega kolnici počnu posipavati solju, zbog čega psi znaju dobivati infekcije na šapama, no, kako naglašava Domes-Čamagajevac, to se može spriječiti šišanjem dlaka i mazanjem zaštitnim kremama.

Iako psi mogu zaraziti jedni druge, čak i pokupiti bolesti od ljudi, mnoge se bolesti može spriječiti godišnjim preventivnim cijepljenjem, koje nije propisano zakonom, poput onoga protiv bjesnoće, ali može znatno olakšati život kućnim ljubimcima. M. Mandić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike