Regija
VINKOVCI ČEKAJU MINISTARSTVO

Mađarska škola još uvijek nije vlasništvo Grada
Objavljeno 16. siječnja, 2018.
Vinkovci ne mogu krenuti s pripremom dokumentacije i prijavom na EU fondove

VINKOVCI - Iako je još u siječnju 2015. tadašnja Agencija za upravljanje državnom imovinom najavila kako će zgrada Mađarske škole biti predana u vlasništvo Grada Vinkovaca, a to je potvrdio krajem svibnja prošle godine za svog boravka u Vinkovcima ministar državne imovine Goran Marić, do danas nisu rješeni imovinskopravni odnosi pa zgrada još nije u vlasništvu Grada. Zbog toga Grad ne može početi s izradom projektne dokumentacije i natjecati se za novac fondova Europske unije kojim bi se zgrada Mađarske škole, sagrađena krajem 19. stoljeća u secesijskom stilu, obnovila, prilagodila novim potrebama i opremila.

- Početkom srpnja Ministarstvu državne imovine dostavili smo zahtjev da se zgrada prepiše na Grad kako je i dogovoreno, ali do sada, ni nakon nekoliko požurnica, nismo dobili odgovor. Očekujem da se ovaj naš predmet u najskorijem vremenu riješi kako bismo mogli nastaviti s aktivnostima nužnima da se krene u rekonstrukciju, obnovu i uređenje, a poslije i opremanje Mađarske škole, pri čemu ćemo morati sačuvati izgled pročelja jer on ima povijesnu vrijednost. Nismo zadovoljni dinamikom Ministarstva državne imovine jer dok ne dobijemo rješenje o vlasništvu, ne možemo ići dalje s pripremom dokumentacije i prijavom na EU fondove – kaže gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Prema planovima Grada, u zgradu Mađarske škole, nakon preuređenja, bila bi smještena Glazbena škola koja sada djeluje na nekoliko lokacija u gradu, a budući da je riječ o zgradi ukupne površine od gotovo 8000 četvornih metara, bit će mjesta i za razne udruge. Također, Hrvatska gospodarska komora i Grad Vinkovci pripremaju zajednički projekt kroz koji bi se potpuno uredila i opremila Mađarska škola.

U zgradi Mađarske škole donedavno su bile smještene neke od službi Hrvatskih željeznica, zdravstvene ambulante, sindikati željezničara, razne udruge, a tu su dvije dvorane i kuglana.

Miroslav FLEGO
Mađari došli zbog pruge

Mađarsku školu osnovalo je ravnateljstvo Kraljevskih ugarskih državnih željeznica 1894. kako bi se Mađari, koji u to vrijeme, usporedno s razvojem željeznice u nas, a svi planovi i realizacija dolaze iz Budimpešte, nastanjuju Vinkovce i nastava se održava prema mađarskom školskom programu i na mađarskom jeziku. Na tadašnjim državnim željeznicama službeni jezik bio je mađarski. Stare knjige kazuju kako je 1907. školu pohađalo 256 učenika, od kojih 150 Mađara, 83 Nijemca, 17 Hrvata i pet Srba, a već 1909. škola je imala 518 učenika.

Pri obnovi morat će se sačuvati izgled pročelja zgrade sagrađene krajem 19. stoljeća

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike