Autoglas
TESLA IMA PROBLEMA U NORVEŠKOJ

Tužba jer auto ima 469 umjesto 700 KS
Objavljeno 16. siječnja, 2018.

Gotovo 80 vlasnika električnih automobila Tesla u Norveškoj tužilo je njihova američkog proizvođača za obmanjujuće oglašavanje, ustvrdivši da njihove performanse nisu u skladu s navodima u oglasima, objavio je norveški dnevnik Dagens Naeringsliv (DN). Vlasnici se žale da je stvarna snaga limuzine Tesla S P85D 469 konjskih snaga, a ne 700, kako navodi proizvođač. Traže jednaku odštetu kakvu je dobila skupina od 133 vlasnika Tesle u Norveškoj koja je tužila tvrtku i nagodila se s njome u prosincu 2016.

Američki je proizvođač tada pristao isplatiti odštetu za sva 133 vlasnika automobila, u iznosu od po 65.000 kruna (7260 eura), uz alternativnu mogućnost isporuke nove opreme, podsjeća DN. “Posrijedi je isti slučaj kakav je prošli put okončan nagodbom”, rekao je odvjetnik podnositelja tužbe Christoffer Falkeid. “Predmet su snaga automobila i pogreške u marketingu i prodajnom procesu, ali ne želim govoriti o iznosima”, dodao je. Ni u Tesli nisu željeli komentirati slučaj na upit AFP-a. Građansku tužbu razmotrit će u travnju sud u Oslu ako se stranke prethodno ne nagode.

Prema pisanju norveških medija, Teslu je prošle jeseni tužila i skupina 38 vlasnika motocikala. Norveška je prva u svijetu po tržišnom udjelu električnih automobila i pripada među Teslina najveća svjetska tržišta. Zemlja ukupno ima 1201 automobil marke Tesla S P85D. Prošle je godine u Norveškoj prodano ukupno 8465 Teslinih automobila.H

Najčitanije iz rubrike