Kultura
PAULU FIERLINGERU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO 28. ANIMAFESTA

Postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova
Objavljeno 16. siječnja, 2018.

Paul Fierlinger (1936.), animator, redatelj i producent, istinski klasik svjetskog animiranog filma, čija se karijera i život rasprostiru između SAD-a i Europe, prije svega Češke, gdje je i počeo umjetničko istraživanje, dobitnik je Nagrade za životno djelo 28. svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb. Nagrada će mu biti uručena na svečanom otvorenju 4. lipnja. Vijeće Animafesta odluku je donijelo jednoglasno.

Inovativan u tehnikama animacije, prihvatio je razvitak računalne tehnologije, ali je vrlo sklon naizgled jednostavnim, uvijek učinkovitim rješenjima. U svojim najzapaženijim radovima često je usmjeren na dokumentarističku i autobiografsku animaciju, povremeno dajući i političke komentare, zbog čega su neki njegovi radovi s uspjehom prikazivani i na festivalima dokumentarnog filma, te je dokazao veliku moć animacije u području nefikcionalnog stvaralaštva. Veliki dio opusa realizirao je podižući naručeni, namjenski film na najvišu moguću razinu kreativnosti, a uspješno je surađivao sa Sandrom Fierlinger i drugim vizualnim umjetnicima.

Animiranim filmovima, kao što su “Tako je lijepo imati vuka oko kuće” (It's so nice to have a wolf around the house), “Tada ću prestati” (And then I'll stop), “Moj pas Tulip” (My dog Tulip), “Nacrtano po sjećanju” (Drawn from memory), “Mrtva priroda s animiranim psima” (Still life with animated dogs) i “Ja... Jane” (Me... Jane), nagrađivanim na zagrebačkom i brojnim drugim festivalima, postavio je standarde poetičnosti i uvjerljivosti animiranih svjetova, prožimajući inteligentna zapažanja o ljudima, psima, prirodi i svijetu toplim, prepoznatljivim humorom.

Animafestovu nagradu Fierlinger će osobno primiti u kinu Europa, a u vrijeme festivala bit će prikazana retrospektiva njegovih filmova te održano predavanje o njegovu opusu. N.Vek.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike