Svijet
SEKUNDE IH DIJELILE OD SMRTI

Nakon slijetanja avion se zaustavio na polovici litice
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Lokalni turski let iz Ankare do crnomorskog grada Trabzona umalo se pretvorio u tragediju. Putnički zrakoplov privatne turske tvrtke Pegasus sa 162 putnika i člana posade u subotu navečer je nakon slijetanja u zračnu luku Trabzon otklizao s piste, zaustavivši se doslovce na strmoj litici u blatu, samo nekoliko metara od crnomorske obale.

Kako prenose turski mediji, zrakoplov je poletio iz Ankare u 22.33 sata prema lokalnom vremenu, a do Trabzona je doletio 50 minuta kasnije. Tamošnja pista smještena je uz obalu Crnog mora i autoceste. Zbog konfiguracije terena, u produžetku piste nema velike travnate površine jer odmah počinje gradska zona. Pilot je u noćnim kišnim uvjetima uspio prizemljiti Boeing 737-800, no pista mu je postala prekratka. Vidjevši da ne može na vrijeme zaustaviti zrakoplov, pilot je pri kraju piste skrenuo ulijevo, nakon čega su kotači zapeli u blatu. Desno krilo se spustilo do tla nakon čega je s njega otpao desni motor. Zrakoplov je usporio, ali je nastavio kretnju i počeo, na užas putnika i posade, kliziti niz strmu liticu. Pri tome se motor na lijevom krilu pri klizanju ukopao u blatnu zemlju, što je u konačnici zaustavilo zrakoplov doslovce nekoliko metara od mora.

Nepunu minutu nakon trenutka slijetanja u zrakoplovu je nastala panika, no pukom srećom nitko od putnika i članova posade nije ozlijeđen. Sve pomoćno osoblje zračne luke, vatrogasci i hitna pomoć, pohitali su u pomoć unesrećenima koje su za kratko vrijeme evakuirali iz trupa zrakoplova. Na noćnim snimkama zrakoplova moglo se vidjeti kako iz pilotske kabine izbija dim.

Za danjeg svjetla mogli su se vidjeti razmjeri ove nesreće i tek tada je postalo jasno koliko je 162 putnika i članova posade dijelilo od smrti. Turske su vlasti pokrenule istragu koja bi trebala utvrditi zašto se zrakoplov nije mogao zaustaviti pri slijetanju. “Sve je kratko trajalo, a kada smo shvatili da zrakoplov ne staje, počela je panika. Mislio sam da je gotovo kada smo naglo počeli kliziti prema dolje. Odjednom je sve stalo, a već nekoliko minuta kasnije otvorili su vrata na stražnjem dijelu trupa i počeli nas izvlačiti”, rekao je jedan od putnika turskim medijima. Pravo je čudo, dodaju tamošnji analitičari, kako nije došlo do zapaljenja zrakoplova pri otpadanju motora s desnog krila.M.Bugarić/H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike