Svijet
UZBUNA ZBOG SALMONELE

Lactalis s tržišta povukao mlijeko u prahu za dojenčad
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Direktor Lactalisa Emmanuel Besnier u nedjelju je izvijestio da je iz 83 zemlje povučeno više od 12 milijuna kutija mlijeka u prahu za dojenčad nakon što je u tvornici otkrivena salmonela.

Proizvodi se u svijetu prodaju kao brandovi Milumel, Picot i Celi, a obuhvaćaju zemlje u koje se izvoze, od Velike Britanije preko Kine do Pakistana i Sudana. Prema informacijama kojima raspolaže europarlamentarka Biljana Borzan, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europske unije, nijedan od tri povučena proizvoda nije se prodavao u Hrvatskoj.

“Iz prodaje smo povukli 12 milijuna kutija mlijeka u prahu, no u ovakvim situacijama ne smijemo stati na tome. Distributeri više ne moraju sortirati proizvode i na taj način tražiti sporne kutije. One se moraju ukloniti sa svih polica", rekao je Besnier, koji je razgovarao i s francuskim ministrom financija Brunom Le Maireom.

Ministar je potvrdio da tvrtka mora povući sve mliječne proizvode proizvedene u tvornici u Craonu, mjestu na sjeverozapadu Francuske.

"Svrha ovako radikalnog poteza je sprečavanje u kašnjenju isporuke, sprečavanje problema pri sortiranju proizvoda, kao i rizik od ljudske pogreške", rekao je Le Maire.

U Francuskoj je prijavljeno 35 slučajeva otrovanja beba salmonelom, a dio roditelja već je pokrenuo i tužbe. Tvrtka je objavila kako će obeštetiti svaku obitelj pogođenu zarazom. Još je jedan slučaj evidentiran u Španjolskoj, a u Grčkoj se čekaju nalazi o potencijalnoj zarazi dojenčeta.

Iz tvrtke kažu kako pretpostavljaju da je izvor zaraze pogon za sušenje mlijeka u prahu u tvrtki u Craonu, koji je mogao biti kontaminiran tijekom obnove. Francuski ministar poljoprivrede izjavio je da će distribucija svih proizvoda iz tvornice biti zabranjena do potpunog završetka istrage.

Simptomi su infekcije salmonelom, između ostaloga, grčevi u trbuhu, dijareja, povraćanje i groznica. Većina ljudi oporavi se bez liječenja. D.Pav./H

Stotine tužbi protiv tvrtke

Dosad je protiv tvrtke tužbu podiglo više stotina roditelja djece koja su konzumirala Lactalisovo mlijeko u prahu. Udruge koje zastupaju žrtve smatraju da su vlasti neprecizno procijenile točan broj zaražene djece. Besnier je obećao odštetu obiteljima, istaknuvši da će biti provedena detaljna istraga. "Znamo da su tužbe uložene, svjesni smo toga. Kanimo potpuno surađivati sa žrtvama nemilog događaja", kazao je direktor Lactalisa Emmanuel Besnier.

35

slučajeva otrovanja beba salomnelom prijavljeno je u Francuskoj

Najčitanije iz rubrike