Novosti
U BEOGRADU POTVRĐENE PRESUDE

Za Ovčaru od pet do 20 godina
zatvora, četvorica oslobođena
Objavljeno 14. siječnja, 2018.
U presudi se ne navodi kako su ubijeni zarobljeni u bolnici

Nakon ponovljenog drugostupanjskog postupka prema nalogu Ustavnog suda, Žalbeni sud u Beogradu potvrdio je presude optuženima za ratne zločine počinjene 20. i 21. studenoga 1991. nedaleko od poljoprivrednog dobra Ovčara kod Vukovara kada je ubijeno više od 200 ratnih zarobljenika, civila i ranjenika odvedenih iz vukovarske bolnice nakon što su srpske paravojne postrojbe predvođene JNA ušle u Vukovar jer branitelji više nisu imali čime braniti Vukovar i Vukovarce. Ovom presudom izrečene kazne zatvora od pet do 20 godina osmorici zločinaca, postale su pravomoćne, a zbog nedostatka dokaza i proturječnih iskaza svjedoka-suradnika, četvoricu optuženih sud je pravomoćno oslobodio.

Žalbeni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom su na po 20 godina zatvora osuđeni Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević i Goran Mugoša, dok je preinačio presudu Miroslavu Đankoviću i Saši Radaku i osudio ih na po pet godina zatvora. Nadi Kalabi sud je povećao kaznu s devet na 11 godina, a Ivanu Atanasijeviću, za kojega mediji u Srbiji ističu da je promijenio ime u Ivica Husnik, smanjio s 20 na 15 godina zatvora. Zbog nedostatka dokaza pravomoćno su oslobođeni Jovica Perić, Milan Vojnović, Milan Lančužanin i Predrag Dragović, a Đorđu Šošiću postupak je obustavljen jer je u međuvremenu umro.

Kako navode oni malobrojni mediji u Srbiji koji su zabilježili ovu vijest, okrivljeni su osuđeni “jer su u popodnevnim satima 20. studenoga do ranih jutarnjih sati 21. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčara, kao pripadnici teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljačke jedinice 'Leva supoderica', koje su bile u sastavu tadašnje JNA, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, ozljeđivali i ubili najmanje 200 ratnih zarobljenika” i pojašnjavaju kako je riječ o “pripadnicima hrvatskih oružanih snaga, policije, dragovoljačkih postrojbi i osoba koje prate te oružane snage, iako neposredno ne ulaze u njihov sastav, a njih su zarobili pripadnici JNA i predali pripadnicima TO Vukovar.”

Zanimljivo je da se u presudi ne navodi kako su ubijeni zarobljeni u bolnici i da je među njima bilo ranjenika o čemu svjedoči pronađen medicinski materijal poput gipsanih ovoja i gaza.

Nakon ukidanja prve pravomoćne presude optuženi su, nakon što su u zatvoru ili pritvoru od 2003., pušteni na slobodu, ali im je izrečena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obvezu da se jednom tjedno javljaju nadležnoj policijskoj postaji. M.Flego