Regija
20. MAĐARSKO KOLINJE

Sve po običaju: jetrica, sarma, čvarkuše, krofne...
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

BELI MANASTIR

Živo je bilo tijekom vikenda u belomanastirskoj Mađarskoj kući MKU Pelmonostor. Već tradicionalno, organizirali su autohtonu mađarsku svinjokolju. Nekoliko litara kuhane rakije, višestruko veća količina kuhanog vina i ugodno zimsko-proljetno vrijeme bili su samo uvod u događanja. Već rano ujutro okupili su se članovi udruge i njihovi gosti iz Hrvatske i inozemstva. Kao po tekućoj vrpci, ali opet lagano i u ritmu čardaša, obavljali su sve poslove te gostima objašnjavali kako se to nekada radilo. Prva pauza, kao i uvijek, slijedila je kada su vrijedne domaćice poslužile svježe pečenu svinjsku jetricu s bijelim lukom. Dok je većina uživala u slasnim zalogajima, skupina vrijednih mesara već je mljela meso. U kuhinji se odrađivao drugi dio posla, poput motanja sarmi. Na svoj je red čekala i smjesa od desetak kilograma brašna, koje se, uz ostale dodatke, ubrzo pretvorilo u nekoliko stotina slatkih krafni. Nisu izostale ni vruće pogače s čvarcima, ali ni kalvinske kobasice te ostale autohtone delicije. Kobasice su punili “topom” koji je već odavno postao punoljetan, pa su njime tijekom proteklih desetljeća napunjeni kilometri kobasica. Kao i svake godine, ubacili su vrijedni članovi Pelmonostora u kobasice nešto više ljute paprike, da budu “malo ljućkaste”.

- Cilj tradicionalne mađarske svinjokolje očuvanje je običaja. Pozvali smo predstavnike mađarskih KUD-ova iz Baranje i Slavonije te brojne druge goste - ističe Izabela Agh, predsjednica udruge, naglašavajući kako su kupnju svinje teške nešto više od 200 kilograma financirali članovi udruge, kojih je 200-tinjak, od kojih 159 aktivnih. Napomenula je kako je ovo jubilarno, 20. mađarsko kolinje, koje se poklapa s 20. rođendanom Pelmonostora. Ivica Getto

Zaduženi za gastroužitke

MKU Pelmonostor ima već prilično iskustva u organiziranju sličnih događaja, koji su samo djelić njihovih aktivnosti na očuvanju mađarske kulture, običaja i baštine uopće. Već su nadaleko poznata njihova natjecanja u kuhanju pilećeg paprikaša s csipetkama (trgancima) te angažman prilikom raznih proslava u režiji Grada, kada su obično zaduženi za gastroponudu.

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike