Mozaik
FERIČANAČKI VINARI PRVI PROSLAVILI VINCE

Pekla se slanina, pilo mlado vino
Objavljeno 15. siječnja, 2018.

Iako je do blagdana sv. Vinka još tjedan dana, članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara Feričanci, na Božilovcu, vinogradima Feravina, smještenim u istoimenoj vikend-zoni Općine Feričanci, obilježili su Vince. Na 15. obilježavanju Vinca okupili su se članovi Udruge iz Feričanaca, Našica, Crkvara i Jošave, njihove obitelji, prijatelji i gosti među kojima su bili i općinski načelnik Marko Knežević i općinski vijećnici Domagoj Marinić i Stipo Stipić. Načelnik Marko Knežević vinogradarima i vinarima ovom prilikom zaželio je kvalitetnu i rodnu vinogradarsku godinu, pohvalivši Udrugu koja na vrlo lijep i radostan način obilježava tradiciju i običaje blagdana sv. Vinka.

Blagoslov vinograda

I ovaj put, kako narodni običaj nalaže, obavljen je obred blagoslova vinograda i rezidbe prvog trsa, čime je ujedno obilježen i početak sezone vinogradarskih radova. Prema propisanom obredu, na trs su obješene kobasice i kulen koji simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom, a zatim je trs zaliven starim vinom.

Kako nalaže tradicija, pekle su se i kobasice i slanina na ražnjevima, pilo se mlado vino, a sve to uz dobru pjesmu i tamburaše. Predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara Damir Završi pozdravio je nazočne i podsjetio na značaj ovog blagdana, prvog u kalendarskoj godini kada formalno započinju radovi u vinogradima.

- Iza vinogradara je naporna godina, pa je red da se malo opuste, a na ovaj način i pripreme za rezidbu, početak radova u vinogradima. Nama ovo puno znači, to je jako lijepo druženje za koje nemamo vremena tijekom godine, jer svatko radi u svom vinogradu. Lijepo je vrijeme, pa bi ovogodišnja berba mogla biti dobra – istaknuo je Završki i dodao da vremenski uvjeti za sada nisu naštetili vinovoj lozi. Prošla godina nije bila laka, ali su članovi Udruge svejedno napravili dobra vina. Vinari se nadaju i dobrim ocjenama na izložbi mladih vina koju Udruga tradicionalno organizira zajedno s vinarijom Feravino u sklopu Feričanačkog vinca, a kojoj će ponosno predstaviti frankovku i graševinu, ali i chardonnay, rajnski rizling, pinot, cabarnet sauvignon te druge sorte vina.

Dobra godina

- Godina je bila dobra, sladori su odlični, jedino su kiseline malo niže, pa bi u samom dozrijevanju moglo biti problema. To su vina koja su još u prvoj trećini sazrijevanja – rekao je Damir Završki, predsjednik feričanačke Udruge vinogradara, vinara i voćara koja trenutno okuplja 60 članova koji će sljedeće godine proslaviti 20. rođendan udruge.

Zaprimljeno je 36 uzoraka vina, a dodjela priznanja vinarima za kvalitetu njihovih vina prema ocjenama enologa iz ocjenjivačkog povjerenstva te izložba s degustacijom vina bit će u petak, 19. siječnja u nastavno-sportskoj dvorani OŠ Vladimira Nazora u Feričancima. S.FRIDL

Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

Najčitanije iz rubrike