Mozaik
8. MEĐUNARODNA SLANINIJADA U BISTRINCIMA

Josip ispekao najbolju slaninu
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Bistrinčanin Josip Vučetić pobjednik je 8. međunarodne Slaninijade – natjecanja u spravljanju i pečenju domaće slanine, koje je prošlog vikenda u organizaciji UŠR-a Podravac Bistrinci i Turističke zajednice grada Belišća održano na Odmorištu Drava u Bistrincima. Uz Vučetića, koji je kao prvu nagradu osvojio prase, drugo mjesto osvojio je Željko Turalija, a treće njegova kći Katarina Turalija.

Međunarodni karakter

Zanimljivo je naglasiti da je ova sve popularnija gastronomsko-turistička manifestacija već treću godinu zaredom sačuvala međunarodni karakter, pa su tako među 50 natjecateljskih ekipa bili i sudionici iz Slovenije i Mađarske, ali i brojni natjecatelji iz svih dijelova Slavonije i Baranje. Svi oni sa sobom su donijeli vlastitu slaninu težine između 300 i 500 grama, začine i druge tajne sastojke uz koje su nastojali svojoj na otvorenoj vatri pečenoj slanini podariti što bolju boju, okus, miris, aromu… Koliko su u tome istinski uspjeli, odlučivala je ocjenjivačka komisija u sastavu zamjenik predsjednika Lovačkog društva “Vepar” Belišće Ivica Anić, predsjednik Hrvatskog športskog ribolovnog saveza Vladimir Sever i Vladimir Vazdar, urednik Prvog informativnog portala Valpovština.info.

Najuspješnijima na izazovu, čiji je prvenstveni cilj bio druženje i boravak u prirodi, nagrade je uime organizatora uručio zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić.

Vesela atmosfera

Već tradicionalno, uz natjecatelje, i brojni posjetitelji su za lijepog vremena na samoj obali rijeke Drave uživali u ugodnoj i veseloj atmosferi, kojoj su pridonijele “Babuške” – ženski dio Udruge športskih ribolovaca “Podravac” Bistrinci koje su i ovaj put bile zadužene za gastronomski dio priredbe, te domaći bend “Škaf”, dokazujući da se turistička ponuda ovog dijela Slavonije iz godine u godinu sve više obogaćuje i popularizira. Tome je svakako pridonijela i činjenica da je upravo na ovoj lokaciji nedavno, nakon više od 70 godina, iz mlina u novosagrađenoj vodenici na rijeci Dravi ponovno počelo 'teći' brašno, koje je prvi put od žita i kukuruza samlio glavni graditelj vodenice i veliki entuzijast Milorad Uskoković uz predsjednika UŠR-a ”Podravac” Bistrinci i idejnog začetnika cijelog ovog projekta Milana Borića.

Lidija ANIČIĆ
Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

Najčitanije iz rubrike