Učionica
MEĐUNARODNA IZLOŽBA BUDI UZOR®/INOVA® 2017 – “PAMETNI GRADOVI”

Nagrađeni najbolji studenti, inovatori i obiteljska poljoprivredna gospodarstva
Objavljeno 14. siječnja, 2018.

Međunarodna izložba inovacija, prototipova i poslovnih planova Budi uzor®/Inova® 2017. održana je od 9. do 11. studenoga 2017. u osječkoj dvorani Gradski vrt, pod motom „Pametni gradovi” (engl. Smart cities).

Glavni je organizator ovogodišnje izložbe TERA Tehnopolis, uz suorganizaciju Saveza hrvatskih inovatora, Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika te uz potporu partnera, pokrovitelja i supokrovitelja. U sklopu izložbe predstavljeno je ukupno 565 izložaka u različitim kategorijama pristiglih iz 17 država sudionica izložbe. Studenti s najboljim poslovnim planovima izložili su ih pred stručnim povjerenstvom tijekom drugoga dana izložbe. Napisali su ih uz pomoć aplikacije za pisanje poslovnih planova koja se temelji na konceptu koji je u priručniku „Inovativno3 poduzetništvo” predstavio prof. dr. sc. Ivan Štefanić. Aplikaciju su korisnici iznimno dobro prihvatili, a njome se sve više koriste i potporne institucije i poduzetnici. Dva su najbolja studentska poslovna plana aplikacija KOORD studenata Ivane Ageljić i Dominika Kotrisa te Male fazanerije na poljoprivrednim gospodarstvima studenta Luke Bardića.

Najuspješniji studenti osvajaju vrijedne nagrade te imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta Studentski poduzetnički inkubator – StudOS, koji im omogućava inkubaciju u trajanju od šest mjeseci bez naknade, te putem besplatnoga modula po vlastitom izboru iz Programa usavršavanja menadžera koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Finalisti u okviru projekta Erasmus za mlade poduzetnike svoje poduzetničko iskustvo mogu dodatno proširiti i unaprijediti.

Izložba je bila prigoda za održavanje poslovnih razgovora u cilju učinkovitije komercijalizacije inovacija i povećanja konkurentnosti na domaćem i europskom tržištu. Osim studenata i inovatora, na izložbi su sudjelovali i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su predstavili svoje delicije u okviru Gastro kutka te Suvenira. Izložba je također bila prigoda za održavanje mnogo poslovnih razgovora, mjesto za pronalazak partnera, kupca, dobavljača ili djelatnika. TERA Tehnopolis u sklopu je Europske poduzetničke mreže – EEN, koja omogućuje poduzetnicima izlazak na europsko tržište, održala sajam poslovnih mogućnosti te edukacije o intelektualnom vlasništvu i načinima njegove zaštite (IPR Help desk) u okviru trodnevnoga sudjelovanja predstavnika Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo.

Ivona MRVA
Dobitnici najvećih nagrada izložbe

Grand Prix Budi uzor 2017. za najbolji poslovni plan dodijeljen je aplikaciji KOORD, a Grand prix Budi uzor 2017. za najbolju inovaciju dodijeljen je tvrtki Terrapromo d.o.o. za projekt Linija proizvoda na bazi Celliant vlakna autora Tomislava Kufeka te koautora Nataše Kufek. Nagrada Nikola Tesla dodijeljena je tvrtki NaRuci 2 d.o.o. za inovaciju NaRuči Na Ruci autora Miroslava Špiranovića.

Poduzetnička akademija i smotra poduzetničkih institucija

U okviru Europske poduzetničke mreže, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Osijek, TERA Tehnopolis organizirala je Poduzetničku akademiju. Ova Poduzetnička akademija bila je najsadržajnija do sada. Sudionicima edukacije ponuđeni su, među ostalima, iznimno kvalitetni i pripremljeni predavači te zanimljive teme: Potpora za male i srednje poduzetnike, Uloga razvojnih banaka u nacionalnim financijskim sustavima, Sustav upravljanja inovacijama za tehnološki bazirane tvrtke te Izazovi poduzetništva u digitalno doba. Smotra poduzetničkih potpornih i obrazovnih institucija pružila je prigodu sudionicima za dobivanje ključnih informacija na licu mjesta. Smotrom se dodatno promicao inovatorski rad i poduzetnički duh kod mladih.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike